Čakalna doba: 26-letnica pri zdravniku izvedela, da zavarovanje ne velja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Pri zdravniku izvedela, da zanjo pri dopolnilnem zavarovanju velja čakalna doba. Je možno, da je na slabšem, ker je bila preveč vestna?
Oglej si celoten članek

"Pred kratkim sem dopolnila 26 let in sem si takoj uredila dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zdaj sem pri zdravniku izvedela, da nisem dopolnilno zavarovana, saj zame velja trimesečna čakalna doba, na Vzajemni me na to niso opozorili, pa sem bila osebno tam," nas je obvestila bralka. 

Predvideva, da bi težava lahko nastala zaradi treh tednov v letu 2013, ko je bila tri tedne brez študentskega statusa. Takrat je namreč diplomirala, nato pa se tri tedne kasneje vpisala na magisterij. Za te tri tedne si je na ZZZS uredila obvezno zdravstveno zavarovanje kot občan, ni pa si uredila dopolnilnega zavarovanja. 

Foto: Boštjan Tacol Študenti v predavalnici Tako luknjo v statusu imajo cele generacije študentov

A takšno luknjo v statusu pred nadaljevanjem študija na drugi stopnji imajo celotne generacije mladih, čakalne dobe pa po našem preverjanju ni imel nihče, pa si za vmesno obdobje niso urejali niti obveznega zavarovanja. Je naša bralka na slabšem, ker je bila vestna in skrbna? 

"Čakalna doba treh mesecev pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju velja skladno z 62. b členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za osebe, ki si v roku enega meseca od datuma, od katerega iz obveznega zdravstvenega zavarovanja nimajo več kritih zdravstvenih storitev v polni vrednosti, niso uredile dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer imajo sicer na skrbi obvezno zavarovanje. 

"Ne razumemo, zakaj je imela čakalno dobo"

"Glede na to zakonsko določbo, ob predpostavki, da je bila oseba, katero omenjate, do dopolnitve starosti 26 let zavarovana kot družinski član - otrok, in si je takoj po dopolnitvi te starosti uredila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne razumemo, zakaj je imela čakalno dobo. To, da je bila med prvo in drugo bolonjsko stopnjo brez statusa študenta in si je zato uredila obvezno zdravstveno zavarovanje "kot občan", na to ne vpliva. Razen, če si v tem času med obema bolonjskima stopnjama ni pravočasno uredila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga tudi ni prekinila, ko se je vpisala na drugo bolonjsko stopnjo in se ponovno zavarovala kot družinski član – otrok," so še pojasnili na ZZZS. 

"Čakalne dobe ni, če oseba sklene dopolnilno zavarovanje v roku enega meseca od dne, ko je postala zavezana plačevati razliko med polno ceno zdravstvenih storitev in delom, ki ga krije obvezno zavarovanje. Tako je tudi v primerih, kot jih opisujete," so pojasnili na Vzajemni. 

Študentov načeloma ne udarijo. Bi jih morali?

Po neuradnih informacijah je v konkretnem primeru prišlo do napake v računalniškem sistemu, ki je očitno seštel obdobje med študijem in po prenehanju študija. Da v podobnih primerih upoštevajo le čas od zadnje prekinitve statusa so nam neuradno potrdili tudi na drugih dveh zavarovalnicah, ki ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje. 

A na ministrstvu za zdravje so prepričani, da bi morali v takih primerih vsi bivši študenti imeti čakalno dobo. "V konkretnem primeru je bila bralka dolžna poleg sklenitve obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je za čas treh tednov med prekinitvijo študija tudi sklenila, skleniti še dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Obveznost zavarovanja v obe zavarovanji je za njo nastala takoj, ko je izgubila status študenta in ni bila več zavarovana kot družinski član … Rok za vključitev je sicer 30 dni, vendar pa kljub temu, da je bila vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje zgolj za čas treh tednov, je to ni odvezalo dolžnosti sklenitve tudi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki pa ga v teh treh tednih ni sklenila. Ker ga ni sklenila, ji je zavarovalnica dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ob ponovnem prenehanju statusa študenta in ponovni vključitvi v obvezno zdravstveno zavarovanje po eni izmed točk prvega odstavka 15. člena ZZVZZ upravičeno določila karenco oziroma čakalno dobo," so odgovorili na naša vprašanja.

Foto: Žurnal24 Kartica zdravstvenega zavarovanja

Ni na slabšem, ker si je zavarovanje sama uredila

So pa na ZZZS zagotovili, da naša bralka zagotovo ni na slabšem, ker si je za tiste tri tedne pred nadaljevanjem študija uredila obvezno zdravstveno zavarovanje. Ko se je izpostavil problem prekinitve študentskega statusa za celotne generacije, se je namreč omenjalo možnost, da bi ZZZS zadevo nekako uredil za vse. 

"ZZZS med šolskim oziroma študijskim letom dela izpise oseb, ki nimajo več statusa šolajoče osebe in s tem več ne izpolnjujejo pogojev za obvezno zdravstveno zavarovanje kot družinski član - otrok, in jih o tem obvešča. V septembru in oktobru, ko je teh primerov še bistveno več, izpise delamo še bolj pogosto in pošiljamo tem osebam obvestila na naslov njihovega prebivališča. Ne glede na to, koliko časa oseba nima statusa šolajoče se osebe, v tem času ne izpolnjuje pogojev za vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje kot družinski član - otrok. Zato si mora v tem času urediti zavarovanje po drugi ustrezni podlagi, v nasprotnem je samoplačnik za vse nenujne zdravstvene storitve," so opozorili. 

Če si brez zavarovanja si upravičen le do tega, da ti rešijo življenje

Kdor si po diplomi in pred začetkom magisterija ne uredi zavarovanja, je "v primeru bolezni ali poškodbe upravičen le do nujnih zdravstvenih storitev v primeru življenjske ogroženosti oziroma v primeru ogroženosti ključnih življenjskih funkcij, kar pomeni, da bi bil samoplačnik za vsa nenujna zdravila in medicinske pripomočke, zdraviliško zdravljenje ter za večino obiskov splošnih zdravnikov, zobozdravnikov, ginekologov, zdravnikov specialistov in za bolnišnično zdravljenje," so še opozorili v ZZZS.

Končno konec zapletov za celotne generacije študentov

Bo pa, kot kaže, kmalu končno konec zapletov s prekinitvijo statusa med prvo in drugo stopnjo študija. "Z novelo Zakona o visokem šolstvu, ki je v obravnavi v Državnem zboru, je podan predlog za spremembo 70. člena zakona, da študentom prve stopnje status študenta preneha, z iztekom študijskega leta, v katerem so zaključili študij. S tem bodo obdržali druge pravice iz statusa študenta, če področna zakonodaja ne bo uredila drugače, do konca študijskega leta," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:58 17. November 2016.

    pa tako slovenijo ste hoteli imeti pa stejo dobili leta 1990 sedaj pa crknite vsaj niste vredni nic

  • 15:41 15. November 2016.

    ... iger na srečo... Saj kaj pa je drugega, v SLO, koristiti zdravstvo, kot igra na srečo, katera drastično vodi …

  • 15:22 15. November 2016.

    Ovira za špekulante<br />S trimesečno čakalno dobo želi država preprečiti špekuliranje, saj bi sicer lahko nekdo dopolnilno zavarovanje začel plačevati …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.