Čas je, da ste vidni

Foto: Žurnal24 Pešci naj dosledno upoštevajo prometne predpise. (Foto: Boštjan Tacol)
V jesenskih in zimskih mesecih so vremenske razmere najbolj nenaklonjene pešcem. Poskrbite, da boste v tem času še posebej vidni.
Oglej si celoten članek

Policija opozarja, da so pešci med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesrečam pa botrujejo tudi napake ali neustrezno ravnanje pešcev. Največkrat so med žrtvami tovrstnih nesreč starejši.

 

Leta 2009 je v prometnih nesrečah umrlo 24 pešcev, 134 se jih je hudo telesno poškodovalo, 588 pa lažje. Več kot polovica umrlih je bilo starejših od 64 let.

V prihajajočih mesecih, ko se dnevi krajšajo in je veliko deževnih in meglenih dni, morajo biti pešci še posebej previdni.

 

Kako lahko sami poskrbite za to?

Nosite svetla oblačila, ne pozabite tudi na odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise. Hodite po pločnikih, tam, kjer so, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. Cesto prečkajte le na označenih prehodih za pešce.

Previdno tudi vozniki

Na policiji svetujejo, naj v tem času tudi vozniki upoštevajo, da so na cestah pešci. Vožnjo naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve. Še posebej naj bodo pozorni na območjih, kjer se zadržujejo pešci. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.