Slovenija
8 ogledov

Čas je, da ste vidni

Pešci naj dosledno upoštevajo prometne predpise. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V jesenskih in zimskih mesecih so vremenske razmere najbolj nenaklonjene pešcem. Poskrbite, da boste v tem času še posebej vidni.

Policija opozarja, da so pešci med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesrečam pa botrujejo tudi napake ali neustrezno ravnanje pešcev. Največkrat so med žrtvami tovrstnih nesreč starejši.

 

Leta 2009 je v prometnih nesrečah umrlo 24 pešcev, 134 se jih je hudo telesno poškodovalo, 588 pa lažje. Več kot polovica umrlih je bilo starejših od 64 let.

V prihajajočih mesecih, ko se dnevi krajšajo in je veliko deževnih in meglenih dni, morajo biti pešci še posebej previdni.

 

Kako lahko sami poskrbite za to?

Nosite svetla oblačila, ne pozabite tudi na odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise. Hodite po pločnikih, tam, kjer so, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. Cesto prečkajte le na označenih prehodih za pešce.

Previdno tudi vozniki

Na policiji svetujejo, naj v tem času tudi vozniki upoštevajo, da so na cestah pešci. Vožnjo naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve. Še posebej naj bodo pozorni na območjih, kjer se zadržujejo pešci. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.