Če bo z NKBM minus, "bom šla"

Foto: Žurnal24 Komarjeva je državnim podjetjem dala dva dni, da napraskajo milijone za delnice
Dokapitalizacija. Pahor ne da Komarjeve, Eles pa bi delnice, upa, da z dobičkom, čim prej prodal.
Oglej si celoten članek

Dagmar Komar, šefinja agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), tako zelo verjame, da je dokapitalizacija NKBM odlična naložba, da je zanjo na pojasnjevalnem sestanku pri Pahorju zastavila celo svoj stol, trdijo viri.

Če bodo Pošta Slovenije, Gen energija in Eles, ki so po dekretu agencije z več kot 40 milijoni reševali večinski državni delež v NKBM, ob prodaji deležev ustvarili izgubo, bo Komarjeva za to "prevzela vso odgovornost" in ponudila svoj odstop.

Sicer pa uprave in nadzorni sveti v takih primerih za morebitno izgubo ne odgovarjajo, saj jih "zakonitost skupščinskega sklepa (to je lastnika, op. a.) razbremenjuje odgovornosti", je pojasnila Irena Prijović iz združenja
nadzornikov.

Radićeva pomirjena

Celo ministrica Darja Radić, ki naj bi bila odločena, da je Komarjevo treba zamenjati, naj bi s sestanka "odšla bolj pomirjena, kot je prišla", trdijo viri, čeprav naj bi ji Pahor dal vedeti, da vlada njenih predlogov za kadrovske menjave na agenciji ne podpira. "AUKN ima nekaj otroških bolezni," je po sestanku vnovič dejal Pahor. A meni, da ne zaradi uprave in da bi "naredili napako, če bi država posegla v petkovo odločitev agencije". Pri Križaniču pa vsebine sestanka ne komentirajo.

Čim prej odprodati
Eles, ki je včeraj vplačal za 7,5 milijona evrov delnic, pričakuje, da bo AUKN čim prej sprejela sklep, da se delnice odprodajo; upajo, da z dobičkom. AUKN je namreč spremenila statut Elesa, tako da po novem agencija (in ne nadzorni svet) odloča o odprodaji dolgoročnih naložb.

Njihov 10-letni načrt namreč predvideva za 800 milijonov evrov naložb. Zanje bi se po načrtu morali zadolžiti za 450 milijonov evrov, če bodo morali denar nalagati v delnice ali jim bo država pobrala dobiček, pa se bodo morali zadolžiti za še več denarja.

Tudi v Gen energiji so potrdili, da so delnice v vrednosti 20 milijonov evrov včeraj vplačali; prav tako Pošta, ki zneska ne razkriva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.