Slovenija
11 ogledov

Če bo z NKBM minus, "bom šla"

Komarjeva je državnim podjetjem dala dva dni, da napraskajo milijone za delnice Žurnal24 main
Dokapitalizacija. Pahor ne da Komarjeve, Eles pa bi delnice, upa, da z dobičkom, čim prej prodal.

Dagmar Komar, šefinja agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), tako zelo verjame, da je dokapitalizacija NKBM odlična naložba, da je zanjo na pojasnjevalnem sestanku pri Pahorju zastavila celo svoj stol, trdijo viri.

Če bodo Pošta Slovenije, Gen energija in Eles, ki so po dekretu agencije z več kot 40 milijoni reševali večinski državni delež v NKBM, ob prodaji deležev ustvarili izgubo, bo Komarjeva za to "prevzela vso odgovornost" in ponudila svoj odstop.

Sicer pa uprave in nadzorni sveti v takih primerih za morebitno izgubo ne odgovarjajo, saj jih "zakonitost skupščinskega sklepa (to je lastnika, op. a.) razbremenjuje odgovornosti", je pojasnila Irena Prijović iz združenja
nadzornikov.

Radićeva pomirjena

Celo ministrica Darja Radić, ki naj bi bila odločena, da je Komarjevo treba zamenjati, naj bi s sestanka "odšla bolj pomirjena, kot je prišla", trdijo viri, čeprav naj bi ji Pahor dal vedeti, da vlada njenih predlogov za kadrovske menjave na agenciji ne podpira. "AUKN ima nekaj otroških bolezni," je po sestanku vnovič dejal Pahor. A meni, da ne zaradi uprave in da bi "naredili napako, če bi država posegla v petkovo odločitev agencije". Pri Križaniču pa vsebine sestanka ne komentirajo.

Čim prej odprodati
Eles, ki je včeraj vplačal za 7,5 milijona evrov delnic, pričakuje, da bo AUKN čim prej sprejela sklep, da se delnice odprodajo; upajo, da z dobičkom. AUKN je namreč spremenila statut Elesa, tako da po novem agencija (in ne nadzorni svet) odloča o odprodaji dolgoročnih naložb.

Njihov 10-letni načrt namreč predvideva za 800 milijonov evrov naložb. Zanje bi se po načrtu morali zadolžiti za 450 milijonov evrov, če bodo morali denar nalagati v delnice ali jim bo država pobrala dobiček, pa se bodo morali zadolžiti za še več denarja.

Tudi v Gen energiji so potrdili, da so delnice v vrednosti 20 milijonov evrov včeraj vplačali; prav tako Pošta, ki zneska ne razkriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.