Če imate zgolj enega od znakov covida-19, na helikopter niti ne računajte!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Navodilo, ki naj bi ga po navedbah ministrstva za obrambo pripravilo ministrstvo za zdravje, veleva, da se pacientov, ki imajo vsaj enega od znakov ali potrjeno okužbo za COVID-19, ne more prepeljati s helikopterjem.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za obrambo so pravkar pojasnili, da niso zavrnili helikopterskega prevoza obolele s covidom-19, saj da o tem niti ne odločajo sami, temveč da dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske "upoštevajo navodilo ministrstva za zdravje za izvajalce na primarni ravni prevozov oseb, okuženih s korona virusom" - to pa naj bi velevalo, da se prevoz okuženih s helikopterji praviloma ne uporablja. "Ministrstvo za zdravje je to omejitev postavilo zaradi omejenih resursov tako helikopterjev kot tudi posadk, saj s tem ohranja osnovne dejavnosti: nujno medicinsko pomoč, reševanje v gorah in nujne sekundarne transporte, vključno s prevozi novorojenčkov v inkubatorjih," so dodali na ministrstvu za obrambo.

Peljali ne bodo niti tistih, ki imajo le simptom okužbe s covidom-19

Še več. Navodilo opredeljuje, da se pacientov, ki imajo vsaj enega od znakov ali potrjeno okužbo za COVID-19, ne more prepeljati s helikopterjem. 

Kljub temu pa po njihovih navedbah "tudi dežurne helikopterske posadke skladno s Kolektivno pogodbo za javni sektor prejemajo dodatek zaradi tveganja z okužbo, ki je dodeljen v skladu z ukazom za izvedbo evidentiranja dodatka za delo v nevarnih pogojih dela v času epidemije".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • MK
    12:37 19. November 2020.

    pravilno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.