Enemu zaračunajo 7, drugemu pa 20 evrov

Foto: Profimedia okulist,
Če vam isto stvar zaračunajo sedem, 20 ali 35 evrov, ne gre za diskriminacijo.
Oglej si celoten članek

"Bil sem na okulističnem pregledu, ki ga je plačal ZZZS, a sem kljub temu dobil račun. Skupni strošek je bil okrog sedem evrov, nekaj iz obveznega in nekaj iz dopolnilnega zavarovanja. Na ceniku isti pregled samoplačniško stane 20 evrov, če pa potrebuješ potrdilo za podaljšanje vozniškega dovoljenja, stane 35 evrov. Je to dovoljeno ali gre za diskriminacijo?" sprašuje bralec.

"Po določilih Zakona o varstvu pred diskriminacijo, diskriminacija pomeni vsako neupravičeno dejansko ali pravno neenako obravnavanje, razlikovanje, izključevanje ali omejevanje zaradi osebnih okoliščin, ki ima za cilj ali posledico oviranje, zmanjšanje ali izničevanje enakopravnega priznavanja, uživanja ali uresničevanja človekovih pravi in temeljnih svoboščin, drugih pravic, pravnih interesov in ugodnosti. Diskriminacija zaradi katere koli osebne okoliščine je prepovedana," so nam pojasnili na Tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić.

A zaračunavanje različne cene ni diskriminacija, razlagajo. "Navedeno pomeni, da gre za diskriminacijo v primeru, če se pri izvedbi storitve oziroma zaračunavanju storitve osebe diskriminirajo na podlagi osebne okoliščine (kot na primer spol, narodnost, jezik, invalidnost, starost, državljanstvo,..). Na podlagi informacij , ki ste jih posredovali, v zadevnem primeru ne gre za osebne okoliščine, ki bi bile podlaga za diskriminacijo," pravijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:47 27. April 2018.

    Te cene niso predpisane z zakonom, marveč jih postavljajo ponudniki storitve. Če vam kaj ni všeč, zamenjajte okulista - glasujte …

  • 08:15 27. April 2018.

    Kakšna diskriminacija ? To je zakonsko predpisana kraja .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.