Slovenija
4387 ogledov

Enemu zaračunajo 7, drugemu pa 20 evrov

okulist,  Profimedias
Če vam isto stvar zaračunajo sedem, 20 ali 35 evrov, ne gre za diskriminacijo.

"Bil sem na okulističnem pregledu, ki ga je plačal ZZZS, a sem kljub temu dobil račun. Skupni strošek je bil okrog sedem evrov, nekaj iz obveznega in nekaj iz dopolnilnega zavarovanja. Na ceniku isti pregled samoplačniško stane 20 evrov, če pa potrebuješ potrdilo za podaljšanje vozniškega dovoljenja, stane 35 evrov. Je to dovoljeno ali gre za diskriminacijo?" sprašuje bralec.

"Po določilih Zakona o varstvu pred diskriminacijo, diskriminacija pomeni vsako neupravičeno dejansko ali pravno neenako obravnavanje, razlikovanje, izključevanje ali omejevanje zaradi osebnih okoliščin, ki ima za cilj ali posledico oviranje, zmanjšanje ali izničevanje enakopravnega priznavanja, uživanja ali uresničevanja človekovih pravi in temeljnih svoboščin, drugih pravic, pravnih interesov in ugodnosti. Diskriminacija zaradi katere koli osebne okoliščine je prepovedana," so nam pojasnili na Tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić.

A zaračunavanje različne cene ni diskriminacija, razlagajo. "Navedeno pomeni, da gre za diskriminacijo v primeru, če se pri izvedbi storitve oziroma zaračunavanju storitve osebe diskriminirajo na podlagi osebne okoliščine (kot na primer spol, narodnost, jezik, invalidnost, starost, državljanstvo,..). Na podlagi informacij , ki ste jih posredovali, v zadevnem primeru ne gre za osebne okoliščine, ki bi bile podlaga za diskriminacijo," pravijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Preprostež 08:47 27.april 2018.

    Te cene niso predpisane z zakonom, marveč jih postavljajo ponudniki storitve. Če vam kaj ni všeč, zamenjajte okulista - glasujte s svojo denarnico!

  • Avatar Leon
    Leon 08:15 27.april 2018.

    Kakšna diskriminacija ? To je zakonsko predpisana kraja .