Slovenija
28008 ogledov

Nategunske pošte ne morejo in ne morejo ustaviti

Poštni nabiralnik
1/3
Shutterstock
Podjetje z zavajajočo direktno obljublja šest tisoč evrov nagrade. Medtem ga rubijo za tisoč evrov globe.

Naša bralka je pred kratkim od podjetja Prodom dobila pošto, da je dobila nagrado 6000 evrov, njeno ime je na prvem mestu med potrjenimi nagrajenci. Priložena je tudi potrjena kartica za prevzem nagrade, s katero naj bi potrdila dobitek, zraven pa še naročilnica za njihove izdelke, naročilo pa naj bi zagotavljalo prednostno obravnavo.

Direktna pošta podjetja Prodom | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Krasna novica, če ne bi šlo za prevaro. Bralka namreč ni dobila zadetka, ampak lahko le sodeluje v nagradni igri, v kateri bo nekdo dobil zadetek, nakup izdelkov pa ni pogoj za sodelovanje.

Direktna pošta podjetja Prodom | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Tržni inšpektorat RS je zoper podjetje Prodom d. o. o. vodil že več postopkov, in sicer zaradi agresivne poslovne prakse do potrošnikov,« so nam pojasnili na tržnem inšpektoratu. Sporno je, da podjetje z direktno naslovljeno pošto »pri naslovnikih ustvari lažen vtis, da bodo na podlagi določenega dejanja dobili nagrado, in sicer da bodo na podlagi pravilno izpolnjenega in poslanega obrazca dobili nagrado", pri tem pa potrošnika izpostavljajo stroškom pošiljanja izpolnjenega obrazca in stroškom, povezanih z naročilom oziroma nakupom izdelkov iz prodajne ponudbe podjetja.

Kršijo dve leti staro prepoved

Podjetju so že skoraj pred dvema letoma prepovedali pošiljanje tovrstne pošte, a se sporna praksa nadaljuje. "Podjetju je bila 1. 12. 2015 izdana upravna odločba, s katero se mu je prepovedala uporaba zgoraj navedene nepoštene poslovne prakse. Omenjena odločba je pravnomočna in izvršljiva, trenutno je v teku postopek upravne izvršbe zaradi nespoštovanja odločbe (z izreki denarne kazni v višini 1.000 evrov),« je pojasnil Janez Novak, ki ne na tržnem inšpektoratu vodja sektorja za tehnično področje nadzora. »Podjetju je bilo izdanih tudi 8 prekrškovnih odločb z izrekom globe (3.000 evrov, 6.000 evrov oziroma 12.000 evrov), vendar še nobena ni pravnomočna,« je še dodal Novak.

Podjetje Prodom izdelke trži pod blagovnimi znamkami Vitalmarket, Maxmarket in Vilaviva

V podjetju Prodom, katerega lastnik in direktor je Tomislav Mitrović, na naša vprašanja, niso odgovorili. Zanimalo nas je, zakaj kljub odločbi tržnega inšpektorata ne prenehajo z zavajanjem potrošnikov in kako lahko obljubljajo šest tisoč evrov nagrade, če ne morejo plačati tisoč evrov globe.

Obrnejo milijon evrov

Lani je podjetje Prodom obrnilo skoraj milijon evrov. Imelo je namreč 946 tisoč evrov prihodkov in 44 tisoč evrov dobička. Prihodki so se v primerjavi z letom prej zvišali za skoraj dvesto tisoč evrov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • jozicamurn 13:55 09.november 2017.

    Vesna Dolšak seveda sem falila, ampak vseeno naj vidijo tudi tukaj, da so naše poštne storitve zelo drage! :) Lovim pa te musli-propagandiste jankovIĆeve iz Katarja in Savdijske Arabije ter Bosne infiltrirane parazite tukaj na portalu.

  • dusan72 04:24 09.november 2017.

    Ko bo prvi "nategun" postavljen pred zid in izpostavljen svincu... potem se bo MOGOČE kaj spremenilo. Prej na žalost NE.

  • dusan72 04:23 09.november 2017.

    Dokler bomo na TV spremljali raze "nagradne" igre, kjer še slepec (brez zamere) v minuti odkrije razliko, dokler bomo na dom dobivali kataloge z nategunskimi ponudbami (recimo Bakker)... dokler ne bo enkrat počilo in bojo "letele glave"... se na žalost ...prikaži več ne bo prav nič spremenilo. Mi, kavč-komentatorji si mislimo svoje, nekdo, mogoče manj vešč novejše tehnologije bo "nasedel"... Pa če se vsak 100 od 1000 opeče ima nategunsko podjetje dobiček. Četudi dobi kazen par tisoč € je to malenkost....