Slovenija
16477 ogledov

Porto poštnina: Za en cent premalo se plača 99 centov

Dopisnica z oznako porto
1/2
bralka
Bralka je na dopisnici poslala rešitev križanke, a ji jo je poštar z oznako T ter Ne sprejme nekaj dni kasneje prinesel nazaj. Preverila je in naslov je pravilen, zato ji ni jasno, v čem je težava. Šlo za dopisnico, na kateri je znamka že natisnjena.

"Pošta 1001 Ljubljana je dopisnico opremila z oznako T (porto poštnina), saj je bralka v prenos oddala dopisnico s črkovno oznako A, ki več ne ustreza ceni prenosa. Pošta Slovenije je v tem primeru dolžna zaračunati naslovniku porto poštnino oz. premalo plačani znesek poštnine, naslovnik pa ima možnost takšno pošiljko prevzeti ali zavrniti. V primeru vaše bralke je naslovnik zavrnil prevzem dopisnice, saj bi moral v primeru prevzema plačati porto poštnino," so nam pojasnili na Pošti Slovenije.

Problem je očitno, ker so dopisnice prestare. 1. avgusta 2014 se je namreč spremenila cena dopisnic in od takrat za dopisnico ne zadošča več znamka A, ampak je potrebna znamka B. 31. julija 2014 so jih nehali prodajati, do konca leta pa je veljalo prehodno obdobje, ko so jih še dostavljali.  "Glede na navedbe sklepamo, da je vaša bralka kupila omenjeno dopisnico že pred 1. avgustom 2014," pravijo na Pošti Slovenije.

Dopisnica z oznako porto | Avtor: bralka bralka
Ker ni doplačala osmih centov, bi jih moral naslovnik 99

Veljavnost dopisnici, na kateri je odtisnjena znamka A, ni potekla. "Če bi bralka prinesla omenjeno dopisnico na pošto, bi ji delavec na pošti zaračunal le razliko v ceni (torej razliko med znamko A in B, ki znaša trenutno osem centov) in bi dopisnica dosegla naslovnika brez dodatnega plačila porto poštnine," pravijo na Pošti.

Ker je ni, pa bi moral naslovnik, če bi želel dopisnico prejeti, plačati 99 centov tako imenovane porto poštnine. Cena dopisnice je sicer 48 centov, a porto poštnina je v primeru neplačane ali premalo plačane poštnine enaka za vsako pošiljko v notranjem prometu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar praufo
    praufo 15:35 16.avgust 2017.

    tale portale je postal totalno nepregleden, pa še včasih ne dela ... pa kaj

  • Avatar mike1968
    mike1968 17:17 15.avgust 2017.

    Je pa res, da pošta ni več tista pošta, ki je bila 30 let nazaj, ko je bila pomemben člen v državni upravi in je delala za ljudi. Ko poslušaš zgodbe kaj morajo vse prestajati delavci pošte se lahko smo ...prikaži več zgroziš. Da ne govorim o delovnem času z vmesnimi pavzami. Včasih je bila pošta odprta od 8ih do 20ih in ob sobotah od 8ih so 14ih. POŠTA bi morala spet postati to čemur je bila vedno namenjena. LJUDEM in s tem samo poštnim uslugam, ne pa banka, prodajalna vsega in še kaj, samo pošta ne.

  • Avatar mike1968
    mike1968 17:14 15.avgust 2017.

    Kakšna drama zaradi nekaj centov? Gospa bi se pač morala pozanimati in preveriti ali je ta dopisnica ok ali ne? Bizarno......pa s tem ne mislim pošte ampak na gospo, ki to daje v javnost.......