Če nimate nujnih zadev, vas ne bodo sprejeli

Foto: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Foto: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Zaposleni na 54 od 58 upravnih enot bodo danes znova stavkali. Opravljali bodo le nujne storitve, zaprti bodo krajevni uradi.
Oglej si celoten članek

Zaposleni na upravnih enotah stavkajo zaradi vse slabšega ekonomskega položaja, ki ga hkrati spremljajo enormne obremenitve z delom, so pred današnjim nadaljevanjem stavke pojasnili v Sindikatu državnih organov Slovenije. Opozorili so, da se število upravnih zadev nenehno viša, število zaposlenih pa temu trendu ne sledi, saj usposobljeni uslužbenci odhajajo drugam, nove pa je vse težje dobiti.

Kot so navedli, namreč skoraj ni kandidata s srednješolsko izobrazbo, ki bi bil pripravljen delati za minimalno plačo. Prav tako ni univerzitetno izobraženih kandidatov, ki bi kot svetovalci delali za 80 do 100 evrov neto več, kot država nameni nekvalificiranemu delavcu brez izobrazbe.

Foto: Žurnal24 stavka upravnih enot

Vladna stran na njihove zahteve (še) ni pristala

Med stavkovnimi zahtevami sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Sindikat je predlagal tudi dodatek, ki bi ga zaposleni dobivali do zaključka pogajanj, ki sicer potekajo za celoten javni sektor. Vladna stran na to zaenkrat ni pristala, tudi njen zadnji protipredlog v potekajočih pogajanjih o stavkovnih zahtevah pa za sindikat ni sprejemljiv.

Minister za javno upravo Franc Props je prejšnji teden, na prvo stavkovno sredo, dejal, da ne zanikajo težav, ki jih imajo na upravnih enotah, in da so k njihovemu reševanju pristopili zelo odgovorno. Ob tem je stavko obžaloval in ocenil, da bi, glede na to, koliko aktivnosti je že bilo izpeljanih, stvari zagotovo lahko rešili tudi po drugi poti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 14:26 20. Marec 2024.

    Kaj pa delajo druge dni?

  • www
    08:02 20. Marec 2024.

    tile bi zdaj višje plače, ker pač lahko, ker je val stavk v JS in bi bilo neumno, če ne …

  • 07:54 20. Marec 2024.

    Zaposleni na upravnih enotah so najbolj nesposobni, leni in koruptivni. Ravno ti zaposleni si ne zaslužijo boljših plač. Imam zelo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.