Slovenija
2061 ogledov

Nezadovoljstvo je veliko: "Za ta denar niso pripravljeni delati"

Franc Props Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Vodja pogajalske skupine Mirko Stopar ocenjuje, da sta si strani relativno blizu in da bi kmalu lahko našli rešitev. Na sindikalni strani pravijo, da na težave opozarjajo že dolgo.

Minister za javno upravo Franc Props obžaluje, da je prišlo do napovedi stavk na upravnih enotah ob sredah. "Ministrstvo za javno upravo obžaluje, da so sindikalni zaupniki članstvo napotili na stavko. Po moji oceni bi se to lahko rešilo tudi po drugi poti. Stavkovna aktivnost znotraj dogovarjanja o prenovi plačnega sistema ne olajša, kvečjemu oteži take dogovore," je dejal Props.

Ministrstvo je bilo po njegovih besedah proaktivno in se je večkrat sestalo s predstavniki sindikatov, sindikalnimi zaupniki. V letu 2023/24 so na ministrstvu povečali kadrovski načrt, s čimer so omogočili načelnikom upravnih enot popolnitev delovnih mest in poskrbeli za pomoč pri odpravljanju zaostankov na najbolj obremenjenih področjih. Na pogovorih, ki so jih imeli s predstavniki upravnih enot, so se dogovorili tudi o popolnitvi volilnih komisij za evropske volitve s tajniki. 

"Ministrstvo je z veliko mero pozornosti in zelo odgovorno pristopilo k temu, kako težave, ki jih imamo na upravnih enotah, reševati."

Franc Props, minister za javno upravo

Props je poudaril tudi, da bodo junija vsi zaposleni deležni uskladitve plač, v prihodnjih dneh pa bodo predčasno dobili izplačan regres. 
"Zavedamo se, da so upravne enote prvi stik državljanov z državo. Treba je zagotoviti, da imajo zaposleni primerne pogoje za delo in da so ustrezno plačani za svoje delo," je dejal minister. 

Vodja pogajalske skupine Mirko Stopar je povedal, da sta si strani relativno blizu, ko gre za vsebino, a potrebujejo še nekaj časa, da uskladijo načelne rešitve. "Ocenjujemo, da je bil včerajšnji napor pozitiven, konstruktiven in da smo se razšli z obeti, da bomo v kratkem času našli rešitve v korist vseh," je dejal. Na vprašanje, kdaj sledi nadaljevanje pogovorov, konkretnega datuma ni podal. 

Stopar je opozoril, da vseh zahtev, ki jih imajo sindikati, ni mogoče rešiti v okviru stavkovnih pogajanj, saj jih bodo rešili v okviru reforme plačnega sistema. Dokler se sindikati pogajajo, konkretnih zadev na ministrstvu ne bodo komentirali. 

Zaposleni na 54 od 58 upravnih enot danes stavkajo. Sindikat upravnih enot je napovedal, da bodo stavkali vsako sredo, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

"Miroljubno pogajanje bolj ali manj brezplodno"

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je danes pojasnil, da gre pri današnji stavki zaposlenih za reševanje njihovega ekonomsko-socialnega položaja. So namreč najslabše plačani uslužbenci v državnih organih, po drugi strani pa preobremenjeni z velikim pripadom zadev, je opozoril Verk. Število zadev se je enormno povečalo na področju tujcev, a težave so tudi pri ostalih zadevah, gradbenih, kmetijskih, ki jih morajo reševati sproti.

Očitno vlade, ne le aktualna, ampak tudi vse dosedanje, "poznajo edino jezik stavke oz. jezik ulice", medtem ko je "miroljubno pogajanje bolj ali manj brezplodno", je ugotavljal Verk.

Na neurejeno stanje na upravnih enotah po njegovih besedah opozarjajo zadnjih deset let, posebej intenzivno zadnjih pet, a se zadeve ne rešujejo. V torek so se sicer sestali z vladno pogajalsko skupino, začeli pogajanja, a brez konkretnih zavez, da se bo kaj izboljšalo, napovedane stavke niso mogli zamrzniti, je pojasnil. Vladna stran jim je po njegovih besedah ponudila možnost posebnega projekta, "a dokler vlada ne da mandata pogajalski skupini, to še nič ne pomeni". Konkretneje pa vsebine predloga ni predstavil.

Upravna enota Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana. Anže Petkovšek

Nezadovoljstvo je veliko

Tudi predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je opozoril, da njihovi poskusi prepričati vlado, da je nekaj narobe s položajem zaposlenih na upravnih enotah, trajajo že kar dolgo. Spomnil je, da so maja lani zaposleni na upravnih enotah izvedli enourno prekinitev dela, novembra je sledila enodnevna stavka zaposlenih na sedmih upravnih enotah, konec januarja letos pa še stavka na 44 upravnih enotah. Kako veliko je nezadovoljstvo, po njegovih besedah dokazuje tudi dejstvo, da so se tokrat stavki pridružili na skoraj vseh upravnih enotah.

Napake odkril tudi državni nadzornik

Konec februarja letos je po Verkovih besedah tudi upravni inšpektor za javni sektor ministru za javno upravo Francu Propsu naročil, da zagotovi pogoje za normalno delovanje in reševanje upravnih zadev na upravni enoti Ljubljana. Kot je dodal, pa bi to najverjetneje lahko veljalo tudi za druge upravne enote. To pomeni, da smo prišli do trenutka, ko je državni nadzornik ugotovil, da je nekaj hudo narobe, je poudaril Verk.

Dejal je, da so bili obveščeni tudi o pritiskih na uslužbence zaradi stavke na nekaterih upravnih enotah ter napovedal, da bodo vse pritiske prijavljali inšpektoratu za delo, policiji in tudi drugim regulatornim organom, in sicer prek odvetnikov. Prav tako so se odločili, da bo skupaj s predstavniki sindikata na vseh pogajanjih sodeloval tudi odvetnik.

Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Država ji mora do minmalne plače doplačati

Predsednik Sindikata delavcev zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je navedel nekaj konkretnih primerov plač uslužbencev na upravnih enotah. Tako ima denimo uslužbenka z 38 leti delovne dobe neto plačo 928,81 evra, država pa ji mora do minimalne plače doplačati. Neto plača pravnice pa je 1026,26 evra, je navedel.

"Za ta denar ljudje niso več pripravljeni delati," je opozoril Vuk. Odhajajo na bolje plačana delovna mesta v javnem ali zasebnem sektorju. Strokovnjakov, tudi z višjo in visoko izobrazbo, pa za takšno plačilo ne uspejo dobiti. Zato ni mogoče pričakovati, da se zadeve rešujejo v roku, je še izpostavil Vuk.

Stanković je dejal, da ves čas poslušajo, da ni denarja, da je treba počakati na zaključek centralnih in stebrnih pogajanj v javnem sektorju, po drugi strani pa se brez težav najde denar za "neko podrtijo" na Litijski cesti, za različne infrastrukturne projekte, ki stanejo več milijonov evrov. Poleg tega slišijo, kako se na ministrstvih imenujejo novi sekretarji, podsekretarji. "Tukaj nam res poide vse potrpljenje," je poudaril in napovedal, da bodo, če bo treba, stavkovne aktivnosti še zaostrovali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • atamama 16:16 13.marec 2024.

  Pisalo se je leto 1988..Na UE za registracijo vozil vrste, nervoza. Ko pridemo na vrsto gospa pravi da mora na računalnik pogledat. In moji starši v ''luft'', da naj najprej potrdi prometno potem pa naj gre igrice igrati(ker mi smo ...prikaži več samo tetris doma nabijali)...Danes pa ista gospa, malo zdelana benti, ker nekaj ne dela...vrste pa enake. Pa ji povem štorijo, se nasmeje in pove, da je takrat delalo počasi ampak delalo. Danes pa lahko samo laže ko se server sesuje....

 • sršen 16:04 13.marec 2024.

  NAJ GRE ZA TRAK DELAT...

 • Avatar NickMason
  NickMason 15:03 13.marec 2024.

  jih je itak preveč,zmanjšat kader,pa bo za dostojne plače