Slovenija
7515 ogledov

To so osumljeni v aferi Litijska

Nova sodna stavba na Litijski Anže Petkovšek Sporna stavba na Litijski.
Po jutranjih hišnih preiskavah, vezanih na razvpit primer nakupa stavbe na Litijski, so na NPU javnost seznanili z razvojem dogodkov.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvedel 16 hišnih preiskav zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Preiskovali so sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po I. in II. odstavku 240. člena kazenskega zakonika v zvezi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov.

Kriminalisti so obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi. Med osumljenimi ni niti Dominike Švarc Pipan, naj bi pa bili Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler, navaja STA.

Švarc Pipan je po koncu preiskav povedala, da so potekale tudi pri njej doma in so bile izvedene korektno. Po poročanju MMC RTVS naj bi tudi sama predala kriminalistom določeno dokumentacijo.

Obenem naj bi bilo med osumljenimi še nekaj posameznikov, med njimi še nekateri uslužbenci ministrstva, denimo Janja Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne in splošne zadeve ter Gojkovičeva namestnica Tinka Teržan.

Oškodovali za 3,4 milijona

Darko Muženič | Avtor: PrtSc PrtSc

Direktor NPU Darko Muženič (zgoraj) je na novinarski konferenci dejal, da je kaznivega dejanja osumljenih 13 oseb. Sodelovali so pri "pripravi dokumentacije, ki ni izražala dejanskega stanja v naravi", v katerem se je stavba na Litijski nahajala. Šlo je za neustrezno prikazano namembnost površin, neustrezno prikazano stopnjo energetske učinkovitosti in druge nepravilnosti, je pojasnil direktor NPU.

"Preiskava je potekala tudi v enem od državnih organov," je potrdil Muženič, ki zaradi varovanja osebnih podatkov o imenih ni želel govoriti. Pridržali niso nikogar, je razkril, in dodal, da naj bi osumljenci državo oškodovali za skupno 3,4 milijona evrov. To je razlika med ceno, postavljeno pred letom dni, in ceno, za katero je bila stavba prodana.

Sodelovalo je 61 preiskovalcev NPU in kriminalisti iz ljubljanske, mariborske in koprske policijske uprave, preiskavo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. Zagrožena kazen za omenjena kazniva dejanja je od enega do osmih let zapora, je še dejal Muženič.

Politična drama

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski, vrednega 7,7 milijona evrov, so se na pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. 

Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku je tako kljub pozivom matične SD k odstopu in ob podpori premierja Roberta Goloba vztrajala še nekaj časa in se pred dokončnim odstopom sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • andrija 06:04 06.marec 2024.

    glavni pa so bili zavedeni

  • Grof 19:06 05.marec 2024.

    Darko zgoraj, sigurno ne bo prijel Šoltesa za čričke, bi pa moral Goluboviča, kam so ga skrili, a bo Marjanček povedal, …..

  • Idioti 17:46 05.marec 2024.

    Šoltes ni ??? KOJI Q JE ON IN ŠE TRI DRUGE BARABE MENJALI TELEFON SVOJEGA STAREGA PA UNIČILI !