Slovenija
13422 ogledov

Še en sumljiv nepremičninski posel Dominike Švarc Pipan

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
Nekdanja ministrica za pravosodje se je podpisala pod še eno nenavadno pogodbo.

Ministrstvo za pravosodje plačuje najemnine za potrebe sodišč skladno z 62 najemnimi pogodbami, med njimi izstopa pogodba za celjsko tožilstvo, poroča Delo.

Lani junija je prejšnji lastnik objekta s takratno pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan podpisal novo pogodbo o najemu prostorov. Stavbo so najeli za deset let brez možnosti enostranske odpovedi pogodbe ter z možnostjo podaljšanja še za pet let. V prejšnji pogodbi tega določila ni bilo. Po novi pogodbi so za tožilstvo najeli še dodatne prostore v objektu, obenem pa zvišali najemnino za kvadratni meter. 

Na ministrstvu so za Delo povedali, da 95 odstotkov ni sklenjenih tako, kot so sklenili pogodbo za celjsko tožilstvo. Prejšnja pogodba za omenjene prostore je bila drugačna. 

Nepremičninski strokovnjaki so za Delo ocenili, da takšna najemna pogodba zaradi zagotovljenih prihodkov avtomatično zviša vrednost objekta. Vrednost nepremičnine lahko zaradi dolgoročnega najema in zanesljivih plačnikov z 1,8 milijona evrov zraste tudi na tri milijone evrov.

Lastnik stavbe jo je tudi že prodal. Objekt je od 1. januarja letos v lasti novega lastnika. Družba Nordis je namreč objekt prodala družbi Mrkulić Company, ki je v lastni znanega poslovneža iz Sarajeva. Ministrstvo za omenjene prostore plačuje dobrih 22.305 evrov mesečno. 

Kdo je sodeloval pri nastanku pogodbe, na ministrstvu poimensko niso razkrili. Kot piše Delo, je iz funkcij, ki so jih popisali, mogoče sklepati, da gre za iste ljudi kot v aferi Litijska. Spomnimo, zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski je odstopila pravosodna ministrica, na udaru pa se je znašla tudi stranka SD.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • lojs 12:32 29.februar 2024.

    tale žirafa je samo kost za glodat, to je živ dolgčas, ker se je pač nekdo odločil, da bodo obstoječi SD kao zjebal in še sama pri tem sodeluje ... ne vem sicer zakaj, ampak to so sami montirani procesi ...prikaži več ... zakaj se nihče ne loti bratuška, a ni to zanimivo? ... pa spušijo keša x10 ali več, železniške postaje, krasen biznis ... pa nikome ništa, pa kakšni uradniki wtf

  • lojs 12:02 29.februar 2024.

    ja, kje so pa jesenice, pozabljeni kraj, 5miljočkov, pa še za šipca, ki kao uradno sploh ni bil (pod)izvajalec ... jesenice so zakon, pozabljene, zato bo tudi nova postaja za 170mio ... in tuakj beren o nekih uradnikih ... seveda ...prikaži več direktorji nekaj (velikega) podpišejo in če je kaj narobe so krivi uradniki ... pa kakšen direktor si, če imaš tako nesposobne delavce ... aja sej državna uprava, no tam pa ni nič mojega in me boli kurac!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:21 29.februar 2024.

    Žibert pa najema stanovanje za 2100€ na mesec. Od kje mu potem še ves denar za nakup nepremičnin.