Slovenija
2155 ogledov

Golob za svojo utemeljitev porabil manj kot dve minuti

Robert Golob Katja Kodba/STA; Vlada RS
Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje.

Katič, ki prihaja iz stranke SD, je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da prihaja v zahtevnem času ter upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja.

Predsednik vlade Robert Golob je na začetku seje v svoji zelo kratki obrazložitvi imenovanja Katič za ministrico za pravosodje dejal, da je Katič zelo primerna kandidatka za ministrico. Poudaril je, da se že vse življenje ukvarja s politiko, začela je na lokalnem nivoju in nadaljevala na državnem nivoju kot poslanka, pod in kasneje kot ministrica za obrambo in nato še ministrica za pravosodje, v Golobovi vladi je bila doslej državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. 

Katičeva je predvidene ukrepe na ministrstvu za pravosodje predstavila v petek na seji odbora za pravosodje. Napovedala je tudi nov zakon, s katerim bi rešili problem sodniških plač. Več tukaj. 

Andreja Katič | Avtor: Anže Petkovšek Andreja Katič Anže Petkovšek

"Prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede!"

"Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno enostavna. Gre za eno najbolj izkušenih kandidatk, predvsem pa za kandidatko, ki je na tem resorju že opravljala naloge ministrice, zato verjamem, da bo tudi sredi mandata zastavljene naloge, ki jih ni malo, lahko začela opravljati v polnem zamahu. Verjamem, da je Andreja Katič zelo primerna kandidatka za ministrico in zato se veselim nadaljnjega dela v vladi z njo," je dejal Golob in s tem zaključil.

Na primopredaji seznanitev s poročilom o sodni stavbi

Andreja Katič bo vodenje pravosodnega ministrstva od Dominike Švarc Pipan prevzela že danes. Kot je povedala v petek, se bo na primopredaji seznanila tudi s poročili, ki jih je glede spornega nakupa sodne stavbe, pripravila njena predhodnica Dominika Švarc Pipan.  Švarc Pipan je z mesta ministrice odstopila zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. V NSi menijo, da ne gre zaupati zgolj ugotovitvam dosedanje ministrice Švarc Pipan, ki bi morala pred nakupom stavbe odrediti lastno cenitev. V SDS  medtem ocenjujejo, da Katič razume pereče teme pravosodja, vendar konkretnih rešitev za to področje ne podaja.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 12:41 05.marec 2024.

    Golob ni imel druge izbire, SD pa tudi ne. Takoj, ko je izbruhnila afera je bila Katičeva že v niskem štartu. Toliko o politiki in parlamentarni demokraciji..In danes po vsem tem času kriminalisti NPU pri primopredaji iščejo dokaze na ministrstvu. ...prikaži več Nič pa ne preizkujejo stranke same in Žiberta kot bivšega sekretarja, ki je očitno za njih povsem nedolžen. SD se je rešila Pipanove, korupcija stranke pa se lahko nadaljuje..