Slovenija
4857 ogledov

Vpletene v nakup sodne stavbe so iz postelj vrgli kriminalisti

Nova sodna stavba na Litijski
1/4
Anže Petkovšek
Nacionalni preiskovalni urad opravlja hišne preiskave zaradi nakupa stavbe na Litijski cesti, ki je bila namenjena za sodno palačo, poroča portal Necenzurirano.

Neuradno so izvedeli, da so kriminalisti zjutraj obiskali nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa, preiskave pa naj bi opravljali tudi na drugih naslovih. Dnevnik poroča, da so kriminalisti obiskali tudi nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, so poročanje Necenzurirano za STA potrdili na Generalni policijski upravi (GPU). Preiskava poteka tudi v prostorih ministrstva za pravosodje, so tam potrdili za STA.

Primer preverjajo tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

V SD so za STA dejali, da kriminalisti danes v okviru hišnih preiskav niso obiskali sedeža stranke, prav tako hišne preiskave ne potekajo pri zdaj že nekdanjem generalnem sekretarju SD Klemnu Žibertu, na katerega so tudi leteli očitki Švarc Pipanove.

Videno – kupljeno

Nova sodna stavba na Litijski | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pri nakupu stavbe na Litijski se je, kot kaže, zgodilo več nepravilnosti. Ministrstvo za pravosodje je pogodbo podpisalo brez pridobitve neodvisne cenitve, denar so nakazali, še preden so pridobili dovoljenje za vpis v zemljiško knjigo, pogodba je bila podpisana po načelu videno – kupljeno, v kupoprodajni pogodbi pa ni bilo parcele pred stranskim vhodom.

Zaradi nakupa stavbe, vrednega 7,7 milijona evrov, so se na pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD.

Na ministrskem stolčku je tako kljub pozivom matične SD k odstopu in ob podpori premierja Roberta Goloba vztrajala še nekaj časa in se pred dokončnim odstopom sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • atamama 15:51 05.marec 2024.

    Ali ni škoda časa in denarja te službe? Raje bi šli po ''šoping centrih'' male tatiče loviti. Bi bili na koncu obsojeni (kazen vprašanje če bi plačali) in to strogo, hahahaha.

  • Avatar Leon
    Leon 13:33 05.marec 2024.

    Nikjer ne piše ali so opravili preiskavo v stanovanju čistilke 🥳🤠🥸😎

  • Puklastimiha 12:13 05.marec 2024.

    kriminalisti na obisku pri Kardelju, no ta je pa dobra.

Sorodne novice