Slovenija
10005 ogledov

Naslednica Švarc Pipan: "Najprej bom zaposlenim na ministrstvu odvzela vsa pooblastila!"

Andreja Katič Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje
Kandidatko za ministrico za pravosodje Andrejo Katič danes čaka zaslišanje pred odborom DZ za pravosodje. Če bo s svojimi načrti za delo na resorju prepričala člane odbora in bodo torej njeno predstavitev ocenili kot ustrezno, bo DZ naslednji teden, predvidoma v torek, odločal o njenem imenovanju na ministrsko funkcijo.

"Zavedam se, da prihajam na resor z močno okrnjenim ugledom," je dan pred zaslišanjem v državnem zboru dejala kandidatka za pravosodno ministrico Andreja Katič. Premier Robert Golob po sestankih s predstavniki SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto, poslal v ponedeljek. 

Andreja Katič je pravosodni resor že vodila med letoma 2018 in 2020 v vladi Marjana Šarca, med letoma 2015 in 2018 pa je v vladi Mira Cerarja vodila ministrstvo za obrambo. 

Problem plač sodnikov in tožilcev, pravosodna reforma

Katič je zatrdila, da kot ministrica ne bo ničesar pometala pod preprogo in bo delovala transparentno. Med drugim se bo morala ob še vedno neuresničeni odločbi ustavnega sodišča glede plač sodnikov spopasti z zahtevami po ureditvi problematike sodniških in tožilskih plač. Velik izziv na skoraj polovici mandata aktualne vlade ostaja tudi reforma pravosodja, glede katere pod ministrico Dominiko Švarc Pipan ni bilo velikega napredka.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Wikipedia Wikipedia

Pričakuje dodatna poročila Švarc Pipan

Z dosedanjimi posli in morebitnimi ugotovljenimi nepravilnostmi se bo po imenovanju v DZ seznanila ob primopredaji poslov na ministrstvu za pravosodje, verjame, da ji bo Švarc Pipan predala tudi dodatna poročila, ki jih je pripravila v minulih tednih.

Najprej bo vsem odvzela pooblastila

"Podpiram pa transparentno poslovanje, kot sem že v preteklosti, bom najprej vzela vsa pooblastila, ne ker ne bi zaupala sodelavcem, ampak ker želim vedeti, kdo ima kakšna pooblastila in kdo ima tudi kompetence za opravljanje posameznega dela. Poznam nekatere sodelavce, so odlični, žal mi je, da je njihov ugled okrnjen," je še dejala.

Katič je bila včeraj na sestanku v kabinetu predsednika vlade, med drugim na temo neuresničene odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Zaradi slednje namreč tako sodniki kot tožilci nadaljujejo protestne aktivnosti, sodniki med drugim na državno odvetništvo že vlagajo odškodninske zahtevke zoper državo zaradi prikrajšanja pri plačah, tožilci pa so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko.

Kako se bo lotila reševanja številnih težav na resorju, Katič  še ni razkrila. Čas za to bo po njenih besedah na današnji predstavitvi pred člani odbora DZ za pravosodje.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 18
  • Avatar Žare Dolenc
    zare 18:24 01.marec 2024.

    Močno upam, da ji uspe, glede plač sodnicam in sodnikom pa menim, da naj si jih dejansko zaslužijo, ker služijo ne glede na to ali izrečejo kakšno sodbo, da o zastaranih primerih ne pišem.

  • Ender3 14:56 01.marec 2024.

    Upam, da bodo odkritja Švarc Pipanove hitro in učinkovito sprocesirana. Katičeva ni vredna podpore to vedo vsi..

  • Grof 10:53 01.marec 2024.

    Med temi, ki bodo ostali brez pooblastil, mora biti obvezno tudi afna Jenul, draga Motoristka, predlagam pa vladi, da tega cepca Jenula in pijanduro Kebra pšle na misijo v ukrajino, mehčat jajca Volodiji Z.