Slovenija
752 ogledov

Danes boste lahko uredili le najbolj nujne stvari

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana,
1/3
Boštjan Tacol
Zaposleni na 54 od 58 upravnih enot bodo danes stavkali. Stavko nameravajo nadaljevati vsako sredo do izpolnitve zahtev.

Z vladno stranjo so se njihovi predstavniki sestali v torek, a za zdaj dogovora še ni. Pogajanja naj bi nadaljevali v kratkem. V času stavke bodo zaposleni opravljali nujne naloge, zaprti bodo krajevni uradi.

Vladna pogajalska skupina je predstavnikom sindikatov upravnih enot pred dnevi posredovala predlog za rešitev stavkovnih zahtev, ki pa za sindikate ni bil sprejemljiv. Ministrstvu so posredovali svoj predlog in vanj med drugim, kot so pojasnili, vključili tudi dodatek, ki bi zaposlenih omogočil "lažje premoščanje časa do zaključka pogajanj".

V torek popoldne so se sestali na pogajanjih. Kot je za STA pojasnil predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković, pa pogovori zaenkrat še niso tako daleč, da bi stavko lahko odpovedali. V skladu z dogovorom zdaj čakajo izračune vladne strani.

Le to bo mogočeurediti ob sredah

Zaposleni na upravnih enotah bodo v času stavke izvajali nujne naloge, ki jih določijo načelniki upravnih enot. Med temi so po Stankovićevih navedbah vročitev dovoljenj za prebivanje tujcem, ki so vozniki v mednarodnem prometu, in novorojencem, prav tako je med temi nalogami izdajanje vozniških dovoljenj, osebnih izkaznic in potnih listin v primerih nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja in smrti sorodnikov v tujini. Opravljali bodo tudi vpise smrti v matični register, postopke glede hrambe orožja in v zvezi s prireditvami. Omogočeno bo potrjevanje podpore kandidatnim listam pred evropskimi volitvami.

Zaposleni na upravnih enotah so sicer stavkali tudi konec januarja, ko je od ponedeljka do srede potekala stavka vsaj en dan na 41 od 58 upravnih enot. Še pred tem so sredi lanskega novembra enodnevno stavko izvedli na sedmih upravnih enotah.

Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Prav tako zahtevajo takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Silencer 09:43 13.marec 2024.

    Sedaj en dan na teden uradno ne bodo več delali, plačani bodo pa enako? Mislim, da je čas da se ukine občine, ki porabljajo milione davkoplačevaskega denarja za nedelo... Tisti, kar se dejansko dela se lahko prenese na državno raven ...prikaži več in se tam zaposli nekaj delovnih ljudi, ki bodo nadomestiti tisoče lenuhov...

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:16 13.marec 2024.

    Na UE že tako in tako je bolje poklicati prej in vprašaš ,če sploh dela ta ,ki ga potrebuješ,če ne hodiš tja za brez veze ,tam jim je pa prav lepo ,vse na izi ,telefonček na ušesih ,malica s sprehodom ...prikaži večm ,ni da ni,ampak časa pa nimajo ,ne gre imajo preveč dela pravijo.