Če staknete ta virus, boste ob 1.500 evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so prejeli več prijav izsiljevalskega virusa Locky. Virus deluje tako, da zašifrira vse dokumente na računalniku.
Oglej si celoten članek

 

Za njim ostanejo samo neberljive datoteke in navodilo, kako v bitcoinih plačati odkupnino. Virus Locky zahteva 4,1 BTC, kar preračunano znaša kar 1.500 evrov.

Širi se preko elektronske pošte, v priponkah s končnico .zip ter Word in Excel datotekah, ki vsebujejo nevarne makro programe, ki na računalnik namestijo virus.

Virus potvarja naslovnika. Videti je, kot da smo si sporočlilo poslali sami ali pa smo ga prejeli od znanca.

"Ob tej priložnosti smo na SI-CERT in Varni na internetu pripravili infografiko, ki uporabnike v treh enostavnih korakih opozarja na to, kako zaščititi svoje dokumente pred izsiljevalskim virusom," sporočajo z nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.