Slovenija
29 ogledov

Če staknete ta virus, boste ob 1.500 evrov

Varnost na internetu Profimedias
Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so prejeli več prijav izsiljevalskega virusa Locky. Virus deluje tako, da zašifrira vse dokumente na računalniku.

 

Za njim ostanejo samo neberljive datoteke in navodilo, kako v bitcoinih plačati odkupnino. Virus Locky zahteva 4,1 BTC, kar preračunano znaša kar 1.500 evrov.

Širi se preko elektronske pošte, v priponkah s končnico .zip ter Word in Excel datotekah, ki vsebujejo nevarne makro programe, ki na računalnik namestijo virus.

Virus potvarja naslovnika. Videti je, kot da smo si sporočlilo poslali sami ali pa smo ga prejeli od znanca.

"Ob tej priložnosti smo na SI-CERT in Varni na internetu pripravili infografiko, ki uporabnike v treh enostavnih korakih opozarja na to, kako zaščititi svoje dokumente pred izsiljevalskim virusom," sporočajo z nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:39 23.marec 2016.

    Ne uporabljat Outlooka ipd zadev. Uporabljaj spletni e-mail in ne prenašaj priponk. Lahko da je še tako super in mega dobr ime datoteke ampak nima veze. Če ti kdo od znancev pošlje priponko ga pokličeš po telefonu in vprašaš kaj ...prikaži večj ti to pošilja in samo takrat odpreš. Od neznancev odpirat priponke je pa norost ker v 99% je neki slabga not. Pa če se ti med brskanjem pojav okno za prenos bilokoličesa pač zavrni razen če nisi sam zahteval prenosa s strani ki ji zaupaš. Če ne veš ali je stran zaupanja vredna pa povprašaš po forumih al pa pogooglaš kaj durgi pravijo o tej strani.