Cene hrane (neupravičeno?) zrasle

Foto: Žurnal24 ATVP je ugotovila, da ima Pivovarna Laško v lasti skupaj 48,34 odstotka Mercator
V največji slovenski trgovski družbi Mercator so jajca, kruh, pekovski izdelki, moka, testenine in mlevski izdelki odslej občutno dražji. Vlada je izgovore za podražitve obsodila.
Oglej si celoten članek

Omenjena živila so se v povprečju podražila za 10 do 15 odstotkov, moka in testenine pa še za več. Po navedbah Trgovinske zbornice Slovenije dvig maloprodajnih cen ne bo posledica dvigovanja marž trgovcev, ampak je razlog v zviševanju cen surovin pri proizvajalcih in dobaviteljih.

Trgovinska zbornica poziva proizvajalce, naj cene dvigujejo samo glede na povišanje cen surovin. "Slovenija pri vplivih trgov surovin na končno ceno izdelkov ni izjema, hkrati pa ima tudi svoje specifike, ki dodatno vplivajo na raven cen. Nikakor pa te specifike niso tako velike, da dobri slovenski proizvajalci ne bi mogli konkurenčno nastopati na trgu proti evropskim proizvajalcem," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor Trgovinske zbornice Slovenije Viktor Vauhnik.

Janša: Rast cen neupravičena
Podražitve hrane po mnenju predsednika vlade Janeza Janše ni mogoče upravičiti niti z razmerami na trgu niti z napovedmi za povečanje cen surovin. "V večini prehrambenih izdelkov surovine ne predstavljajo bistvenega deleža stroškov," je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Tako meni tudi evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel. Trgovce z živili v EU je v ponedeljek pozvala, naj vodijo zmerno cenovno politiko, in dodala, da surovine v živilih, kot je na primer kruh, le malo vplivajo na ceno.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je minuli teden opozorila, da med največjimi trgovci v Sloveniji obstajajo kartelni dogovori o cenah izdelkov. V Mercatorju so takšne navedbe ostro zavrnili, na ministrstvu za gospodarstvo pa zagotovili, da bodo urad za varstvo konkurence pozvali, naj to preuči in ustrezno ukrepa. Enako je danes zagotovil Janša. Vlada bo namreč po njegovih besedah urad pozvala, naj takšne informacije preveri.

Vauhnik se strinja, da bi lahko bilo glede na napovedani odstotek podražitve in veliko število proizvodov "zadaj nekaj drugega". Kakšni so razlogi, da so ti odstotki tako visoki, Vauhnik ne ve, meni pa, da jih je težko opravičevati s podražitvijo surovin.

Trgovinska zbornica sicer pravi, da je za slovensko trgovino v zadnjem obdobju značilno zniževanje marž, "ker prihaja do racionalizacije poslovanja in posledično zmanjševanja stroškov režije trgovine".

Po ugotovitvah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj so višje cene hrane skupaj z dražjimi gorivi prispevale k višji inflaciji v Sloveniji v zadnjih mesecih. Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se po podatkih državnega statističnega urada avgusta v primerjavi z julijem v povprečju zvišale za 0,3 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.