Cene privezov v zrak

Foto: Žurnal24 Če bo prometno ministrstvo potrdilo predlog novega cenika, bodo komunalni privez
Iz primorske izdaje Žurnala24: Novi cenik, ki ga mora potrditi še ministrstvo, bo podražil priveze za vsaj trikrat.
Oglej si celoten članek
570 prosilcev je na listi za pridobitev priveza. V Kopru pa je nekaj več kot 700 privezov.

Novi cenik je v postopku sprejetja, kar pomeni, da mora upravljalec pridobiti še soglasje ministrstva za promet. Po pridobljenem soglasju cenik stopi v veljavo,” nam je dejal Peter Skrt, upravitelj koprskih pristanišč s Komunale Koper. Po novem naj bi se cene komunalnih privezov drastično povišale, za plovilo, dolgo 6,5 metra, je denimo zdaj treba odšteti 220 evrov letne pristojbine, z novim cenikom pa kar 600 evrov.

Inflacija, vodno povračilo
Kot pojasnjuje upravitelj pristanišč, so pri oblikovanju nove cene izhajali iz dejstva, da je treba obstoječi cenik uskladiti z inflacijo, zvišanim standardom storitve zaradi novozgrajenega mandrača in nadgradnje obstoječih storitev ter zaradi devetkrat višjega vodnega povračila, ki ga je določila država. S sedanjimi cenami privezov naj bi bili zaradi tega v rdečih številkah. Za primerjavo: v Izoli uporabniki komunalnih privezov za čoln, dolg od šest do 6,99 metra, plačajo 200 evrov oziroma – na plavajočih pomolih – 222 evrov. V Piranu za šestmetrski čoln plačajo 238 evrov.

Pozivajo k preklicu
Na nameravano podražitev se je že odzvala koprska stranka Oljka, ki direktorja koprske komunale Igorja Hrvatina in župana Borisa Popoviča poziva, naj nemudoma prekličeta vse že sprejete odločitve o drastičnih podražitvah privezov za lastnike manjših plovil. “Saj bodo s tem ukrepom po žepu udarjeni občani, ki si takih podražitev preprosto ne morejo privoščiti in bodo tako prisiljeni ostati na suhem. Oba ponovno pozivamo k odstopu, saj obstajajo več kot utemeljeni razlogi, da bosta svoje početje nadaljevala in povzročila težko popravljivo škodo za občane in občinsko blagajno,” so dejali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.