Slovenija
28 ogledov

Cene privezov v zrak

Če bo prometno ministrstvo potrdilo predlog novega cenika, bodo komunalni privez Žurnal24 main
Iz primorske izdaje Žurnala24: Novi cenik, ki ga mora potrditi še ministrstvo, bo podražil priveze za vsaj trikrat.
570 prosilcev je na listi za pridobitev priveza. V Kopru pa je nekaj več kot 700 privezov.

Novi cenik je v postopku sprejetja, kar pomeni, da mora upravljalec pridobiti še soglasje ministrstva za promet. Po pridobljenem soglasju cenik stopi v veljavo,” nam je dejal Peter Skrt, upravitelj koprskih pristanišč s Komunale Koper. Po novem naj bi se cene komunalnih privezov drastično povišale, za plovilo, dolgo 6,5 metra, je denimo zdaj treba odšteti 220 evrov letne pristojbine, z novim cenikom pa kar 600 evrov.

Inflacija, vodno povračilo
Kot pojasnjuje upravitelj pristanišč, so pri oblikovanju nove cene izhajali iz dejstva, da je treba obstoječi cenik uskladiti z inflacijo, zvišanim standardom storitve zaradi novozgrajenega mandrača in nadgradnje obstoječih storitev ter zaradi devetkrat višjega vodnega povračila, ki ga je določila država. S sedanjimi cenami privezov naj bi bili zaradi tega v rdečih številkah. Za primerjavo: v Izoli uporabniki komunalnih privezov za čoln, dolg od šest do 6,99 metra, plačajo 200 evrov oziroma – na plavajočih pomolih – 222 evrov. V Piranu za šestmetrski čoln plačajo 238 evrov.

Pozivajo k preklicu
Na nameravano podražitev se je že odzvala koprska stranka Oljka, ki direktorja koprske komunale Igorja Hrvatina in župana Borisa Popoviča poziva, naj nemudoma prekličeta vse že sprejete odločitve o drastičnih podražitvah privezov za lastnike manjših plovil. “Saj bodo s tem ukrepom po žepu udarjeni občani, ki si takih podražitev preprosto ne morejo privoščiti in bodo tako prisiljeni ostati na suhem. Oba ponovno pozivamo k odstopu, saj obstajajo več kot utemeljeni razlogi, da bosta svoje početje nadaljevala in povzročila težko popravljivo škodo za občane in občinsko blagajno,” so dejali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.