Cenejši nadomestek ali nakup čez mejo

Foto: EPA
Foto: EPA
Dvig cene sladkim pijačam ne bo bistveno vplival na njihovo potrošnjo. Padla pa bo prodaja pijač, ki jih proizvajajo v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

"Glede na vrsto embalaže se bodo prodajne cene dvignile za 10 do 20 odstotkov,“ uvedbo trošarin na sladke pijače ocenjujejo v Pivovarni Union, kjer bo nov davek doletela njihove blagovne znamke SOLA (multisola, ledeni čaji, sadne pijače) ter ZA (vode z okusi).

Predvidena trošarina, za denimo Multisolo, je deset centov na liter te pijače. Pet centov na liter pijače je predvidena trošarina za vode z okusom. V Pivavorni Union pričakujejo, da bo prodaja sladkih pijač padla za deset do 20 odstotkov, kar pomeni milijon do dva milijona evrov. "Ena od posledic bo vsekakor odliv potrošnikov v nakupe čez mejo,“ pravijo v Unionu.

Nadomestki, uvoženi iz tujine

Deset centov na liter je predvidena trošarina za pijače s sladili, toliko tudi za sirupe, ki vsebujejo sladkor ali sladila ter pripravke za pijače v obliki praškov, tablet, ki vsebujejo sladkor ali sladila. Najvišja predvidena trošarina se nanaša na energijske pijače, dvajset centov na liter.

"Eden od efektov tega davka bo gotovo tudi ta, da bodo potrošniki še bolj množično začeli kupovati nizkocenovne tekoče pripravke, ki so večinoma uvoženi iz tujine. Tako bodo iz relativno problematičnih pijač prešli na izdelke še nižje kakovosti, ki so zelo vprašljivi,“ pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

Gre za cenejše nadomestke gaziranih pijač, ki posnemajo okus kole in so že zdaj, zaradi nizke cene – liter in pol take pijače stane okoli 30 centov – priljubljene predvsem pri mladostnikih.

Dnevno dve kilokariji manj na dan

"Učinki obdavčitve pijač oziroma dviga cene na zmanjšano potrošnjo so v primerjavi z drugimi aktivnostmi, kot so osveščanje, medijske kampanje in postopno spreminjanje prehranskih navad, mnogo hitrejši,“ pa menijo na ministrstvu za zdravje, kjer navajajo podatke ocene vpliva obdavčitve sladkih pijač na debelost, ki jo je izvedla Irska in iz katere izhaja, da je ob 10-odstotnem dvigu cene mogoče v povprečju celotne populacije vplivati na manjši vnos energije v vrednosti 2,1 kilokalorije na osebo na dan. 

Mladostniki s pijačami zaužijejo 25 kilogramov sladkorja

"Učinek je odvisen od tega, za koliko se bodo dejansko povečale maloprodajne cene pijač in kje nastopi moment, ki bi odvrnil potrošnike od njihovega nakupa. Največji učinek bi se moral pokazati zlasti na populaciji, ki v največji meri  posega po teh pijačah, to pa so otroci in mladostniki, ki skoraj polovico vseh vnesenih prostih sladkorjev zaužijejo samo s sladkimi pijačami. Letno samo s sladkimi pijačami mladostniki zaužijejo v povprečju kar 25 kilogramov sladkorja,“ pa glede učinka uvedbe trošarin na sladke pijače pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)

Kdo bo nosil strošek?

"Menim, da ne bo nobenega zdravstvenega efekta, prodaja sladkih pijač ne bo padla. Vprašanje pa je, kdo bo nosil strošek. Ta bo najverjetneje absorbiran s strani podjetij. Posledice bo torej morala nositi industrija,“ pravi Kuhar.

V Fructalu so ocenili, da bo obremenitev z novimi trošarinami znašala poldrugi milijona evrov letno, v Pivovarni Union pričakujejo, da jih bo padec prodaje stal od milijona do dveh. V Radenski ocenjujejo, da bodo trošarine podjetje obremenile za  1.450.000 evrov letno, kar je pet odstotkov prihodkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • boste mel pa manjše marže. nevem kaj se delate tok boge k res to niste.

  • 11:06 5. December 2014.

    eni boste podprli davek ta in oni, in vedno našli opravičilo. Če bi to delal desna vlada, bi bil štrajk …

  • Hi5
    18:48 4. December 2014.

    "Predvidena trošarina Multisolo, je deset centov na liter te pijače". Se pravi Multisola pol litra bo dražja za 5 centov? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.