Cepljenje bo stalo deset evrov

Foto: Žurnal24 Po besedah ministra Boruta Miklavčiča bo cepljenje proti novi gripi stalo manj k
Cepivo proti gripi v Sloveniji pričakujemo čez dober mesec, po besedah ministra Boruta Miklavčiča naj bi cepljenje posameznika stalo manj kot deset evrov.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za zdravje je v torek dobilo odločbo evropske agencije za registracijo zdravil, ki pomeni, da je cepivo proti novi gripi registrirano, je dejal minister Miklavčič.

Seznam prioritet
Ta teden se bodo sestali strokovnjaki in etična komisija, ki bodo odločili, komu vse se bo v Sloveniji priporočalo cepljenje, ki bo sicer prostovoljno, je poudaril minister. Po njegovih besedah je cepivo registrirano tudi za otroke in starejše ljudi.

Strokovna komisija bo, kot pravi Miklavčič, pripravila kriterije za prednostne skupine, prednost pa bo gotovo imela skupina zdravstvenih delavcev. Komisija bo odločila še, ali je cepljenje priporočljivo tudi za občutljive skupine ljudi, kot so nosečnice in otroci. Odločitev bo po ministrovih zagotovilih znana, preden bo cepivo prišlo v Slovenijo.

Država plača večino
Ministrstvo bo vladi sklep o prispevku posameznikov pri cepljenju predlagalo prihodnji teden, sicer pa so šli pogovori na vladi, kot je ponovil Miklavčič, v to smer, da večji del stroškov prevzame država, manjši del pa posameznik.

Kot je še spomnil minister, ima Slovenija pripravljeni pogodbi za dobavo cepiv z dvema proizvajalcema, in sicer s podjetjem GlaxoSmithKline, s katerim so pogodbo že podpisali, ter s podjetjem Novartis, s katerim bodo pogodbo podpisali ta teden. Cepivo, ki ga bo dobavila Slovenija, bo stalo 12 milijonov evrov, zadoščalo pa bo za 650 tisoč ljudi, je še dodal minister.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.