Slovenija
0 ogledov

Cepljenje bo stalo deset evrov

Po besedah ministra Boruta Miklavčiča bo cepljenje proti novi gripi stalo manj k Žurnal24 main
Cepivo proti gripi v Sloveniji pričakujemo čez dober mesec, po besedah ministra Boruta Miklavčiča naj bi cepljenje posameznika stalo manj kot deset evrov.

Ministrstvo za zdravje je v torek dobilo odločbo evropske agencije za registracijo zdravil, ki pomeni, da je cepivo proti novi gripi registrirano, je dejal minister Miklavčič.

Seznam prioritet
Ta teden se bodo sestali strokovnjaki in etična komisija, ki bodo odločili, komu vse se bo v Sloveniji priporočalo cepljenje, ki bo sicer prostovoljno, je poudaril minister. Po njegovih besedah je cepivo registrirano tudi za otroke in starejše ljudi.

Strokovna komisija bo, kot pravi Miklavčič, pripravila kriterije za prednostne skupine, prednost pa bo gotovo imela skupina zdravstvenih delavcev. Komisija bo odločila še, ali je cepljenje priporočljivo tudi za občutljive skupine ljudi, kot so nosečnice in otroci. Odločitev bo po ministrovih zagotovilih znana, preden bo cepivo prišlo v Slovenijo.

Država plača večino
Ministrstvo bo vladi sklep o prispevku posameznikov pri cepljenju predlagalo prihodnji teden, sicer pa so šli pogovori na vladi, kot je ponovil Miklavčič, v to smer, da večji del stroškov prevzame država, manjši del pa posameznik.

Kot je še spomnil minister, ima Slovenija pripravljeni pogodbi za dobavo cepiv z dvema proizvajalcema, in sicer s podjetjem GlaxoSmithKline, s katerim so pogodbo že podpisali, ter s podjetjem Novartis, s katerim bodo pogodbo podpisali ta teden. Cepivo, ki ga bo dobavila Slovenija, bo stalo 12 milijonov evrov, zadoščalo pa bo za 650 tisoč ljudi, je še dodal minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.