Cerar: Gre za nov politikantski manever Janše, insinuacije zavračam

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
SDS: Cerar je zlorabil svoj položaj.
Oglej si celoten članek

Stranka SDS bo zoper premierja Mira Cerarja zaradi kršitve Ustave RS in zakonov vložila predlog za ustavno obtožbo. Pri tem se sklicujejo na 119. člen ustave, ki določa, da lahko DZ predsednika vlade ali ministre pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij.

"Gre za kaznivo dejanje zlorabe položaja"

"Predsednik vlade pa je z izjavami neposredno posegel v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je s tem naredil dejanje, ki ima znake kaznivega dejanja zlorabe položaja. Položaj je zlorabil, da je dosegel neizvršitev zakonite odločbe. In kot poslanci zato lahko vložimo ustavno obtožbo, da se predsednika vlade razreši," razloge za ustavno obtožbo pojasnjuje poslanec SDS Vinko Gorenak

"Prepričan sem, da v tem primeri, tako kot v katerem drugem primeru, nisem kršil zakonov niti ustave. Zato predlog ustavne obtožbe odločno zavračam," se je na očitke SDS odzval premier Cerar in dodal: "Očitno gre za nov politikantski manever Janeza Janše in SDS. Ker v desetih interpelacijah naših ministrov ni bil uspešen, se je zdaj z ustavno obtožbo lotil še mene. Na to ne pristajam, v odgovoru poslankam in poslancem bom vse insinuacije zavrnil."

Pristojni organi so izvajali postopke, še pravi Cerar in poudarja, da nanje ni vplival. Podrobneje bo na očitke odgovoril, ko bo uradno prejel predlog za ustavno obtožbo.

Kot je znano, je premier Cerar včeraj ustavil deportacijo sirskega begunca Ahmada Šamija in napovedal, da bo o njegovem primeru na eni od prihodnjih sej odločala vlada. Šamij je prošnjo za azil vložil februarja 2016, ministrstvo za notranje zadeve pa je junija 2016 odločilo, da je za njegovo prošnjo pristojna Hrvaška, kot prva država EU v katero je Šamij vstopil na poti iz Sirije. 

Izročitev begunca Cerar: Gre za poseben primer

"Izdana je bila dokončna, pravnomočna odločba, po kateri bi moral biti včeraj deportiran na Hrvaško. Akt MNZ je izvršljiv, ne more ga odpraviti nihče več. Je zakonit, preizkušen tudi na vrhovnem, evropskem in ustavnem sodišču," pravi Gorenak.

Begunska kriza Sodišče EU: Hrvaška je odgovorna za mednarodno zaščito oseb, ki so jo prečkale med begunsko krizo

Za Ahmada druga pravna podlaga

Kot je napovedal Cerar, bo vlada na eni od prihodnjih sej odločala o tem, ali glede Šamija obstaja interes za izdajo dovoljenja za začasno bivanje v Sloveniji. "Kar predsednik vlade pravi, da bo uporabil 51. člen zakona o tujcih, je nezakonito. To bi lahko storil, preden je bila izdana zakonita odločba," pa pravi Gorenak.

SDS je doslej vložil tri neuspešne predloge za ustavno obtožbo. Leta 1998 so vložili predlog za ustavno obtožbo zoper tedanjega premiera Janeza Drnovška. Očitali so mu sklenitev tajnega varnostnega sporazuma z Izraelom v letu 1995. Leta 2010 so poslanci SDS in SLS vložili predlog ustavne obtožbe zoper tedanjega predsednika republike Danila Türka, ker je državno odlikovanja podelil nekdanjemu šefu tajne politične policije Tomažu Ertlu.

Leta 2014 pa je SDS napovedala ustavno obtožbo proti Alenki Bratušek. Očitali so ji, da njena vlada zamuja z izvedbenim zakonom o fiskalnem pravilu ter s tem krši ustavno ureditev. Bratuškova je pred začetkom postopka odstopila.

Bodo poslanci predlog potrdili?

Pod ustavno obtožbo so se podpisali vsi poslanci SDS, vključno z Janezom Janšo, je potrdil Gorenak. O obtožbi predsednika vlade ali ministrov odloči državni zbor z absolutno večino, in sicer 46 glasovi. Če bi sklep v državnem zboru izglasovali, bi o morebitni kršitvi ustave s strani slovenskega premierja presojalo ustavno sodišče, pri čemer bi jo moralo podpreti vsaj šest od devetih ustavnih sodnikov.

SDS ima 19 poslancev, o podpori njihovemu predlogupa po besedah Gorenaka z drugimi strankami niso komunicirali. So pa opravili nalogo, ki jo mora opravljati opozicija: nadzirati vlado.

"Cerar bo volitve tako ali tako izgubil"

"Zdaj bomo videli, kako bodo svoje naloge opravili poslanci in sodniki," pravi Gorenak, ki ne izključuje možnosti, da bi Cerarja tudi kazensko ovadili. Na vprašanje, ali gre za predvolilne poteze pa pravi: "Nikakor ne, cera bo volitve tako ali tako izgubil, z ustavno obtožbo ali brez."

Odzivi: gre za piarovsko potezo SDS

"Kadar ji (SDS) odločitve odgovarjajo, so za sodišče in se izgovarjajo na pravno državo, kadar ji odločbe ne odgovarjajo, pa govorijo, da je to krivosodje," pravi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki meni, da SDS igra dvojno vlogo. V SD predloga za ustavno obtožbo ne bodo podprli. "Prepričani smo, da je premier v tem primeru ravnal prav. Slovenija je suverena država, zato upam, da lahko vlada na svoj način odloči, kar sama želi," je za STA dejal Han.

Prav tako predloga za ustavno obtožbo ne bodo podprli v Levici. "To, kar se gre danes SDS, je navadna piarovska poteza, za katero ni nobene pravne osnove. Če SDS s pravno državo misli resno, lahko njen predsednik začne dvigovati pošto sodišča," pravi poslanec Miha Kordiš.

"Če je povedal narobe, mora to odgovornost prevzeti"

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je za STA povedal, da mora ustavno obtožbo proti premierju Miru Cerarju najprej preučiti, nato jo bodo lahko komentirali. Ob tem pa je poudaril, da je Cerar ustavni pravnik in mora prevzeti odgovornost za svoje besede. "Če je povedal narobe, mora to odgovornost prevzeti," je dejal za STA.

V NSi se bodo pred odločitvijo o morebitni podpori obtožbi seznanili s pravnimi mnenji glede primera Ahmada Šamija. "Prav je, da prisluhnemo argumentom. Če bi se danes odločili, bi bilo to le politikantstvo," pravi Jernej Vrtovec.

Alenka Bratušek upa, da se Cerar, "ki je ustavni pravnik, ni zmotil pri oceni, kaj kot predsednik vlade še lahko naredi in kaj bi se že štelo za prekoračitev njegovih pooblastil".

Prebujanje vlade, ki je postavila žico in sprejela sporen zakon o tujcih

"To, da je v tem primeru ravnal po vesti ali pa pač poskušal biti všečen določenemu delu volivcev, ga ne odrešuje odgovornosti, če je res zlorabil položaj," pravi Bratuškova. "Prebujenje njegove humane duše sicer pozdravljam, a ne pozabimo, da je njegova vlada okrog Slovenije postavila žico in kljub opozorilom nevladnih organizacij in strokovnjakov s področja človekovih pravic sprejela po mojem mnenju neustaven zakon o tujcih," je v odzivu zapisala Bratuškova.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, katere del sta tudi dve poslanki Stranke Alenke Bratušek, Bojan Dobovšek pa je v odzivi za STA zapisal, da Cerarjev intervencija dokazuje, da institucije pod njim niso sposobne presojati zdravorazumsko oziroma humanitarno.

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 10:37 16. November 2017.

    Zanimivo se mi zdi,da kadarkoli kdorkoli od politikov stori napako,je kriv janez janša in pika,2012 sem mislil,da je to izključno …

  • 09:09 16. November 2017.

    g. Cerar, dal sem vam svoj glas. Tega nikoli več ne bom storil. Tujce v nebesa povzdigujete, za v Sloveniji …

  • 08:04 16. November 2017.

    ex komunjara, pleško, nikoli ne boš zmagal na volitvah, v 2/3 Slovenije si osovražen nezaželjen in nevaren za to družbo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.