"Cerar naj takoj pošlje novo ime!"

Foto: Sergeja Hadner
Foto: Sergeja Hadner
Zaslišanja komisarjev končana, rošade v komisiji se lahko začnejo. Glasovanje o Bratuškovi jutri.
Oglej si celoten članek

V Bruslju so se zaključila zaslišanja kandidatov za komisarje. Glede Alenke Bratuškove je vse več neuradnih informacij, da jo bodo poslanci zavrnili. To je napovedal tudi predsednik odbora za okolje, Giovani La Via.

Poslanci obeh odborov pred katerima je bila zaslišana Bratuškova, bodo o njeni potrditvi oziroma zavrnitvi, glasovali jutri ob 18. uri. V zraku so še trije kandidati, odločanje o britanskem kandidatu Jonathanu Hillu, francoskem kandidatu Pierru Moscoviciju in finskem kandidatu Jyrkiju Katainenu so poslanci prav prestavili. Odprtih je tako kar nekaj novih možnosti za rošade v komisarski ekipi.

Še ena možnost?

V primeru, da bo Bratuškova zavrnjena, se kot najresnejša kandidatka omenja Tanja Fajon, ena od treh predlaganih kandidatov s seznama, ki ga je slovenska vlada poleti poslala v Bruselj. Fajonova ne bi prevzela energetske unije, to naj bi po zadnjih podatkih dali Slovaku Šefcoviču, Tanja Fajon naj bi prevzela resor za kulturo in izobraževanje, ki je trenutno prost, saj so poslanci ocenili, da madžarski kandidat Tibor Navracsics, nekdanji sodelavec Viktorja Orbana, za ta resor ni primeren. Govora je tudi o tem, da bi resor razdelili. Fajonova kot kaže lahko računa na podporo dveh največjih političnih skupin. 

Ne iščemo plana B

V kabinetu Junckerja govoric o tem niso potrdili, nasprotno, trdijo, da ekipa v sestavi kot je, torej tudi z Alenko Bratušek ostaja in ne iščejo plana B. Juncker se danes na številnih kriznih sestankih pogovarja s predsedniki političnih skupin. V naslednjih urah se bodo sestali predstavniki odborov, ki so zasliševali Bratuškovo, glasovanje o njej pa naj bi bilo jutri. 

Cerar naj da novo ime

Slovenski člani največje politične skupine EPP so v pogovoru s slovenskimi novinarji, ki spremljamo dogajanje v Bruslju menili, da bi se moral odzvati premier Miro Cerar in Junckerju nemudoma sporočiti ime novega, kredibilnega kandidata. "Cerar bi moral dati nogo med vrata takoj," pravi Lojze Peterle. Vlada Slovenije sicer dogajanja v Bruslju še ni komentirala. Govorice, da bi se po telefonu že pogovarjala Juncker in Cerar so zanikali v Junckerjevem kabinetu. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 06:45 9. Oktober 2014.

    fraceljček, za razliko od bolnikov kakršen si ti, podporniki levice priznajo(mo), da je Bratuškov pohlep sramota za slovenijo, kljukci ki …

  • mph
    19:05 8. Oktober 2014.

    To je samo pesem, ki poveličuje zmago na vašimi zavezniki v II. svetovni vojni.

  • mph
    19:04 8. Oktober 2014.

    Fiju, 643.234 x manj kot pa tisti, ki domobrance. Komunisti so v Yu bili zaslužni, da so bili edini sposobni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.