Četica slovenskih in italijanskih ministrov

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Na Brdu pri Kranju se danes četrtič sestajajo slovenski in italijanski ministri. Med temami bodo predvidoma znova manjšina, plinski terminali in proga Trst-Divača.
Oglej si celoten članek

Koordinacijski odbor ministrov med Slovenijo in Italijo se bo danes sestal četrtič. Vodila ga bosta zunanja ministra Karl Erjavec in Giulio Terzi.

Manjšina znova v ospredju

Kot na vseh zasedanjih doslej bo tudi tokrat v ospredju pogovorov predvidoma problematika financiranja slovenske manjšine v Italiji, ki ji letos znova grozi zmanjšanje proračunskih sredstev.
Slovenska stran se med drugim zavzema za sistemsko ureditev financiranja manjšine, pa tudi za njeno zastopanost v parlamentu v Rimu. Skrbi povzročata še načrtovano krčenje števila pokrajin v Italiji in finančna stiska tržaškega Primorskega dnevnika, nerešena ostaja tudi šolska problematika.

Na gospodarskem področju sta med državama že leta odprti predvsem dve vprašanji: gradnja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter različni interesi pri povezavi pristanišč severnega Jadrana na vseevropske prometne koridorje.

Ministri bi lahko govorili še o ideji o oblikovanju mešane gospodarske zbornice in pa o vračanju slovenskih umetnin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:56 19. Oktober 2012.

    IZJAVA ZA JAVNOST ALPE ADRIA GREEN Danes se je Minister Franc Bogovič v okviru Koordinacijskega odbora ministrov med državama Slovenija …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.