Slovenija
6 ogledov

Četica slovenskih in italijanskih ministrov

Karl Erjavec 24-01-12 Boštjan Tacol
Na Brdu pri Kranju se danes četrtič sestajajo slovenski in italijanski ministri. Med temami bodo predvidoma znova manjšina, plinski terminali in proga Trst-Divača.

Koordinacijski odbor ministrov med Slovenijo in Italijo se bo danes sestal četrtič. Vodila ga bosta zunanja ministra Karl Erjavec in Giulio Terzi.

Manjšina znova v ospredju

Kot na vseh zasedanjih doslej bo tudi tokrat v ospredju pogovorov predvidoma problematika financiranja slovenske manjšine v Italiji, ki ji letos znova grozi zmanjšanje proračunskih sredstev.
Slovenska stran se med drugim zavzema za sistemsko ureditev financiranja manjšine, pa tudi za njeno zastopanost v parlamentu v Rimu. Skrbi povzročata še načrtovano krčenje števila pokrajin v Italiji in finančna stiska tržaškega Primorskega dnevnika, nerešena ostaja tudi šolska problematika.

Na gospodarskem področju sta med državama že leta odprti predvsem dve vprašanji: gradnja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter različni interesi pri povezavi pristanišč severnega Jadrana na vseevropske prometne koridorje.

Ministri bi lahko govorili še o ideji o oblikovanju mešane gospodarske zbornice in pa o vračanju slovenskih umetnin.

Komentarjev 1
  • Alpe Green 19:56 19.oktober 2012.

    IZJAVA ZA JAVNOST ALPE ADRIA GREEN Danes se je Minister Franc Bogovič v okviru Koordinacijskega odbora ministrov med državama Slovenija – Italija srečal na bilateralnih pogovorih s svojim italijanskim kolegom Corradom Clinijem, s katerim se je pogovarjal o aktualnih okoljskih ...prikaži več temah, razpravljala sta tudi o plinskih terminalih v tržaškem zalivu, ki jih Italija želi zgraditi. VEČ: http://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/10/17/izjava-za-javnost-ob-srecanju-ministrov-italije-in-slovenija-odgovornim-za-okolje-ki-bo-v-petek-19-4-2012-na-brdu-pri-kranju/