Cilj je nič mrtvih in poškodovanih otrok v prometu

Foto: Zavod Varna pot Zavod varna pot Foto: Zavod Varna pot Zavod varna pot Foto: Zavod Varna pot Zavod varna pot
Pred začetkom leta se bo zvrstilo več delavnic za šolarje o varnem sodelovanju v prometu. Strokovnjaki ob tem opozarjajo na pomen osveščanja in izobraževanja.
Oglej si celoten članek

Ob prihajajočem novem šolskem letu se bodo otroci ponovno vrnili na ceste kot potniki, pešci ali vozniki koles. V enajstih slovenskih krajih bodo z namenom osveščanja otrok in mladostnikov o prometni varnosti potekale preventivno-izobraževalne delavnice Z znanjem do cilja, ki bodo namenjene otrokom, odraslim ter tudi vrtcem in osnovnim šolam.

Pobudnik akcije je Zavod varna pot, ki bo v sodelovanju z družbo Lidl Slovenija pred njihovimi trgovinami v večjih krajih po Sloveniji pripravil delavnice, ki bodo potekale od danes pa do 18. septembra.

Predsednik zavoda Robert Štaba je ob predstavitvi projekta poudaril, da večja varnost otrok temelji v prvi vrsti na starših oziroma odraslih. Zato bodo še posebej njih opozarjali, naj ne pozabijo na varnost svojih otrok in drugih udeležencev v cestnem prometu.

Otroci in mladi so po njegovih besedah najbolj ranljiva skupina v prometu, ki v svoji razposajenosti na pravila pogosto pozabijo. Zato je za njihovo varnost pomembno, da slišijo vsa pravila in vse, kar morajo vedeti, da bodo v vsakdanjem prometu varni.

Štaba je še opozoril, da je v minulih letih v cestnem prometu umrlo kar nekaj otrok. Resolucija o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu v obdobju do leta 2022 ima za cilj nič mrtvih in nič poškodovanih otrok v cestnem prometu. Ta cilj je po njegovem prepričanju uresničljiv, vendar je treba graditi na kulturi obnašanja v prometu in na osveščanju o varnosti.

Programska vodja Zavoda Varna pot Anja Lepičnik je o delavnicah povedala, da bodo vključevale prometni poligon za najmlajše, kjer se bodo odvijale simulacije realnih situacij v prometu. Na njem bodo otroci izvedeli, kaj lahko sami storijo, da varno prispejo na cilj. Med drugim, kako prečkati cesto, kakšna je pravilna uporaba čelade in kaj pomenijo posamezni prometni znaki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.