Slovenija
26 ogledov

Cilj je nič mrtvih in poškodovanih otrok v prometu

Šolarji
1/3
Saša Despot
Pred začetkom leta se bo zvrstilo več delavnic za šolarje o varnem sodelovanju v prometu. Strokovnjaki ob tem opozarjajo na pomen osveščanja in izobraževanja.

Ob prihajajočem novem šolskem letu se bodo otroci ponovno vrnili na ceste kot potniki, pešci ali vozniki koles. V enajstih slovenskih krajih bodo z namenom osveščanja otrok in mladostnikov o prometni varnosti potekale preventivno-izobraževalne delavnice Z znanjem do cilja, ki bodo namenjene otrokom, odraslim ter tudi vrtcem in osnovnim šolam.

Pobudnik akcije je Zavod varna pot, ki bo v sodelovanju z družbo Lidl Slovenija pred njihovimi trgovinami v večjih krajih po Sloveniji pripravil delavnice, ki bodo potekale od danes pa do 18. septembra.

Predsednik zavoda Robert Štaba je ob predstavitvi projekta poudaril, da večja varnost otrok temelji v prvi vrsti na starših oziroma odraslih. Zato bodo še posebej njih opozarjali, naj ne pozabijo na varnost svojih otrok in drugih udeležencev v cestnem prometu.

Otroci in mladi so po njegovih besedah najbolj ranljiva skupina v prometu, ki v svoji razposajenosti na pravila pogosto pozabijo. Zato je za njihovo varnost pomembno, da slišijo vsa pravila in vse, kar morajo vedeti, da bodo v vsakdanjem prometu varni.

Štaba je še opozoril, da je v minulih letih v cestnem prometu umrlo kar nekaj otrok. Resolucija o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu v obdobju do leta 2022 ima za cilj nič mrtvih in nič poškodovanih otrok v cestnem prometu. Ta cilj je po njegovem prepričanju uresničljiv, vendar je treba graditi na kulturi obnašanja v prometu in na osveščanju o varnosti.

Programska vodja Zavoda Varna pot Anja Lepičnik je o delavnicah povedala, da bodo vključevale prometni poligon za najmlajše, kjer se bodo odvijale simulacije realnih situacij v prometu. Na njem bodo otroci izvedeli, kaj lahko sami storijo, da varno prispejo na cilj. Med drugim, kako prečkati cesto, kakšna je pravilna uporaba čelade in kaj pomenijo posamezni prometni znaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.