Čufer potrebe po spremembah ne vidi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada ne namerava odstopiti od začrtanega terminskega načrta pri izvajanju davka na nepremičnine.
Oglej si celoten članek

Poslanci opozicije in več vabljenih gostov je na današnji seji odbora za finance vlado pozvalo naj z odmero davka na nepremičnine ne hiti. Pozvali so jo, naj počaka vsaj do končne odločitve ustavnega sodišča, na katerega je vloženih več zahtev za presojo ustavnosti in je februarja pošiljanje odloč o odmeri davka začasno zadržalo. Vendar pa noben od predlaganih sklepov SDS, ki je zahtevala sejo, ni dobil podpore.

Minister za finance Uroš Čufer je dejal, da je uvedba vsakega novega davka težka, a da ne vidi potrebe po spremembah. Da vse ni tako črno, meni tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, ki je dejala, da evidence niso tako zelo neurejene. Od enega milijona lastnikov se jih je za ureditev podatkov naročilo 30.000, torej tri odstotke, večina zaradi rezidenčnosti stanovanj.

Jožef Horvat (NSi) je bil kritičen do geodetske uprave, ki je informativne izračune pošiljala tudi že več let mrtvim ljudem. "Pričakoval bi, da boste vlado opozorili, da ta zakon ni izvedljiv," je dejal predstavniku Gursa Alešu Seliškarju.

Da vseh podatkov ne bo mogoče urediti do konca marca, je ocenil tudi Darko Fras iz Skupnosti občin Slovenije. Sam si želi, da bo ustavno sodišče dokončno zdržalo izvajanje zakona in oživilo pobiranje prejšnjih dajatev, s katerimi so bile obremenjene nepremičnine.

"Čas je, da končate z desantom na državo"

Naj se z odmero davka počaka, se je strinjal tudi Franc Pukšič (SLS), zakon o davku na nepremičnine pa označil za desant na kmetijstvo, obrt, gospodarstvo in slovensko prebivalstvo. Vlada po njegovem mnenju nima druge možnosti, kot da se temeljito loti priprave modernega zakona ali pa vse skupaj pusti in gremo maja na volitve. "Čas je, da končate z desantom na to državo," je pozval.

Vraničarjeva je na očitke o visoki davčni obremenitvi odgovorila s podatkom, da so v zakon vgrajeni socialni elementi, ki za različne kategorije zavezancev določajo nižje stopnje. Izračuni kažejo, da za lastnike stanovanjskih hiš velja obremenitev v višini 0,8 odstotka povprečnega letnega dohodka, za lastnike stanovanj pa 0,6 odstotka, je povedala.

Zaradi sprememb bo nastal izpad

Vlada se je medtem odločila predlagati nekatere popravke pri obdavčitvi nepremičnin, in sicer odpravo razlikovanj med rezidenčnimi in nerezidenčnimi stanovanji ter samo za letos spremembe pri vrednotenju nezazidanih zemljišč. Zaradi tega bo pri obdavčitvi stanovanj prišlo do izpada največ 20 milijonov evrov, pri zemljiščih pa 15 do 18 milijonov evrov in toliko dodatnih prihrankov bo treba poiskati znotraj proračuna, je povedala. Ni pa po njenih besedah predlagano znižanje stopnje davka za mala podjetja, kar je pred dnevi predlagal minister za gospodarstvo Metod Dragonja.

Branko Meh iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je opozoril, da je obdavčitev prostorov malih podjetnikov z 0,75-odstotno davčno stopnjo škodljiva za malo gospodarstvo. "Jemlje nam konkurenčnosti in ne moremo zaposlovati," je dejal in opozoril, da malo gospodarstvo tega davka ne bo preneslo.

Poslovne in industrijske nepremičnine so bile prej obremenjene v povprečju z 0,71 odstotka, zdaj pa bodo z 0,75 odstotka, je odgovorila Vraničarjeva in dodala, da bo veliko podjetij po novem plačevalo manj. A Andrej Vizjak (SDS) je vztrajal, da bodo morda manj obremenjena velika podjetja, medtem ko bodo vsa mala in srednja podjetja plačevala več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:49 7. Marec 2014.

    http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5672

  • 17:46 7. Marec 2014.

    Pobuda za oprostitev davka na nepremičnine:<br />http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5672/null/comments

  • 11:59 7. Marec 2014.

    Ne samo da je davek trikrat višji kot sem ga imel prej, tudi cenitev nepremičnini je lopovsko narejeno. Žurnalček boš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.