Slovenija
2 ogledov

Čufer potrebe po spremembah ne vidi

Nepremičnne Saša Despot
Vlada ne namerava odstopiti od začrtanega terminskega načrta pri izvajanju davka na nepremičnine.

Poslanci opozicije in več vabljenih gostov je na današnji seji odbora za finance vlado pozvalo naj z odmero davka na nepremičnine ne hiti. Pozvali so jo, naj počaka vsaj do končne odločitve ustavnega sodišča, na katerega je vloženih več zahtev za presojo ustavnosti in je februarja pošiljanje odloč o odmeri davka začasno zadržalo. Vendar pa noben od predlaganih sklepov SDS, ki je zahtevala sejo, ni dobil podpore.

Minister za finance Uroš Čufer je dejal, da je uvedba vsakega novega davka težka, a da ne vidi potrebe po spremembah. Da vse ni tako črno, meni tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, ki je dejala, da evidence niso tako zelo neurejene. Od enega milijona lastnikov se jih je za ureditev podatkov naročilo 30.000, torej tri odstotke, večina zaradi rezidenčnosti stanovanj.

Jožef Horvat (NSi) je bil kritičen do geodetske uprave, ki je informativne izračune pošiljala tudi že več let mrtvim ljudem. "Pričakoval bi, da boste vlado opozorili, da ta zakon ni izvedljiv," je dejal predstavniku Gursa Alešu Seliškarju.

Da vseh podatkov ne bo mogoče urediti do konca marca, je ocenil tudi Darko Fras iz Skupnosti občin Slovenije. Sam si želi, da bo ustavno sodišče dokončno zdržalo izvajanje zakona in oživilo pobiranje prejšnjih dajatev, s katerimi so bile obremenjene nepremičnine.

"Čas je, da končate z desantom na državo"

Naj se z odmero davka počaka, se je strinjal tudi Franc Pukšič (SLS), zakon o davku na nepremičnine pa označil za desant na kmetijstvo, obrt, gospodarstvo in slovensko prebivalstvo. Vlada po njegovem mnenju nima druge možnosti, kot da se temeljito loti priprave modernega zakona ali pa vse skupaj pusti in gremo maja na volitve. "Čas je, da končate z desantom na to državo," je pozval.

Vraničarjeva je na očitke o visoki davčni obremenitvi odgovorila s podatkom, da so v zakon vgrajeni socialni elementi, ki za različne kategorije zavezancev določajo nižje stopnje. Izračuni kažejo, da za lastnike stanovanjskih hiš velja obremenitev v višini 0,8 odstotka povprečnega letnega dohodka, za lastnike stanovanj pa 0,6 odstotka, je povedala.

Zaradi sprememb bo nastal izpad

Vlada se je medtem odločila predlagati nekatere popravke pri obdavčitvi nepremičnin, in sicer odpravo razlikovanj med rezidenčnimi in nerezidenčnimi stanovanji ter samo za letos spremembe pri vrednotenju nezazidanih zemljišč. Zaradi tega bo pri obdavčitvi stanovanj prišlo do izpada največ 20 milijonov evrov, pri zemljiščih pa 15 do 18 milijonov evrov in toliko dodatnih prihrankov bo treba poiskati znotraj proračuna, je povedala. Ni pa po njenih besedah predlagano znižanje stopnje davka za mala podjetja, kar je pred dnevi predlagal minister za gospodarstvo Metod Dragonja.

Branko Meh iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je opozoril, da je obdavčitev prostorov malih podjetnikov z 0,75-odstotno davčno stopnjo škodljiva za malo gospodarstvo. "Jemlje nam konkurenčnosti in ne moremo zaposlovati," je dejal in opozoril, da malo gospodarstvo tega davka ne bo preneslo.

Poslovne in industrijske nepremičnine so bile prej obremenjene v povprečju z 0,71 odstotka, zdaj pa bodo z 0,75 odstotka, je odgovorila Vraničarjeva in dodala, da bo veliko podjetij po novem plačevalo manj. A Andrej Vizjak (SDS) je vztrajal, da bodo morda manj obremenjena velika podjetja, medtem ko bodo vsa mala in srednja podjetja plačevala več.

Komentarjev 4
  • Zure 17:49 07.marec 2014.

    http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5672

  • Zure 17:46 07.marec 2014.

    Pobuda za oprostitev davka na nepremičnine:http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5672/null/comments

  • mirko 11:59 07.marec 2014.

    Ne samo da je davek trikrat višji kot sem ga imel prej, tudi cenitev nepremičnini je lopovsko narejeno. Žurnalček boš kupil mojo hišo za 140.000 evrov kot mi jo je ocenil GURS ? Realna tržna cena je pa pod 70.000 ...prikaži več evrov. Kako to vem ? Zato ker prodajam mojo bajto že eno leto preko nepremičninskih agencijah za 70.000 in še je do danes nisem uspel prodati. Razmišljaj logično. Ta davek nikdar in nikoli ne bo obstal, bo prej revolucija, podeželska.