Dan za sekanje pirhov

Foto: Žurnal24 Velikonočni ponedeljek je namenjen praznovanju Jezusovega vstajenja.
Velikonočni ponedeljek je dan, ko se kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v kraj Emavs.
Oglej si celoten članek

Velikonočni ponedeljek je dan, ko se družine zberejo skupaj, da proslavijo novico o Kristusovem vstajenju. "Kristjani verujemo v Jezusovo vstajenje na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost," so ob velikonočnem ponedeljku zapisali na Slovenski škofovski konferenci. Dva učenca sta na poti v Emavs prepoznala Jezusa "po lomljenju kruha", novico o srečanju z vstalim Kristusom pa sta takoj posredovala drugim ljudem. Izraz "lomljenje kruha" so prvi kristjani uporabljali za daritev svete maše.

Na ta dela prost dan v mnogih slovenskih krajih pripravijo posebne igre. Turistično društvo Kokrica je letos že 14. zaporedoma organiziralo odprto prvenstvo v sekanju pirhov. Tekmovanje poteka tako, da tekmovalci s kovanci ciljajo pirhe, položene v meter in pol oddaljen pehar.

V občini Mirna Peč pa so priredili že 10. tradicionalno srečanje motoristov z blagoslovom motorjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.