Slovenija
27 ogledov

Dan za sekanje pirhov

Velikonočni ponedeljek je namenjen praznovanju Jezusovega vstajenja. Žurnal24 main
Velikonočni ponedeljek je dan, ko se kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v kraj Emavs.

Velikonočni ponedeljek je dan, ko se družine zberejo skupaj, da proslavijo novico o Kristusovem vstajenju. "Kristjani verujemo v Jezusovo vstajenje na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost," so ob velikonočnem ponedeljku zapisali na Slovenski škofovski konferenci. Dva učenca sta na poti v Emavs prepoznala Jezusa "po lomljenju kruha", novico o srečanju z vstalim Kristusom pa sta takoj posredovala drugim ljudem. Izraz "lomljenje kruha" so prvi kristjani uporabljali za daritev svete maše.

Na ta dela prost dan v mnogih slovenskih krajih pripravijo posebne igre. Turistično društvo Kokrica je letos že 14. zaporedoma organiziralo odprto prvenstvo v sekanju pirhov. Tekmovanje poteka tako, da tekmovalci s kovanci ciljajo pirhe, položene v meter in pol oddaljen pehar.

V občini Mirna Peč pa so priredili že 10. tradicionalno srečanje motoristov z blagoslovom motorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.