Danci učili krajšati čakalne dobe

Foto: Žurnal24 V UKC so se od Dancev učili, kako skrajšati čakalne dobe. (Foto: Anže Petkovšek)
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bili na obisku predstavniki danske Univerzitetne bolnišnice Odense, ki so slovenske kolege učili, kako bistveno skrajšati čakalne dobe za posamezne preglede.
Oglej si celoten članek

V Univerzitetni bolnišnici Odense so uvedli t. i. vitki pristop, s katerim s čakalne dobe za preglede z ultrazvokom zmanjšali za 65 odstotkov. Čakalno dobo v kardiološki ambulanti so skrajšali s 16 na sedem tednov ter naredili 450 pregledov več na leto. Skrajšali so tudi čas hospitalizacije.

Vitkost pomeni voditeljstvo, dobre odnose, timsko delo in odlično organizacijsko kulturo.
pojasnjujejo v UKC Ljubljana

Spremembe notranje organizacije
Bistvo filozofije "vitkosti" je sprememba notranje organizacije, kar je pripomoglo k izboljšanju procesov dela. Samo s tem so dosegli stabilne in primerne delovne procese, zmanjšali napake na najmanjšo možno mero in izboljšali kakovost dela v korist bolnikov in zaposlenih.

S spremembo organizacijske kulture so na Danskem dosegli bistvena skrajšanja čakalnih dob. V postopku pregleda s CT so uvedli nekaj organizacijskih sprememb, ki so bistveno skrajšale čakanje. Za pripravo bolnika na pregled so namenili posebno sobo, istočasno pripravljajo dva bolnika, medtem ko se v sobi s CT aparatom opravlja zgolj sam pregled.

Odense je ena od treh univerzitetnih bolnišnic na Danskem in je po številu obravnavanih bolnikov, zaposlenih in vsebini obravnave je precej primerljiva z UKC Ljubljana. Letno je pri njih hospitaliziranih 100.000 bolnikov, 800.000 pa jih obravnavajo ambulantno. Bolnišnica zaposluje 9500 ljudi in ima 76 kliničnih oddelkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.