Slovenija
14 ogledov

Danci učili krajšati čakalne dobe

V UKC so se od Dancev učili, kako skrajšati čakalne dobe. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bili na obisku predstavniki danske Univerzitetne bolnišnice Odense, ki so slovenske kolege učili, kako bistveno skrajšati čakalne dobe za posamezne preglede.

V Univerzitetni bolnišnici Odense so uvedli t. i. vitki pristop, s katerim s čakalne dobe za preglede z ultrazvokom zmanjšali za 65 odstotkov. Čakalno dobo v kardiološki ambulanti so skrajšali s 16 na sedem tednov ter naredili 450 pregledov več na leto. Skrajšali so tudi čas hospitalizacije.

Vitkost pomeni voditeljstvo, dobre odnose, timsko delo in odlično organizacijsko kulturo.
pojasnjujejo v UKC Ljubljana

Spremembe notranje organizacije
Bistvo filozofije "vitkosti" je sprememba notranje organizacije, kar je pripomoglo k izboljšanju procesov dela. Samo s tem so dosegli stabilne in primerne delovne procese, zmanjšali napake na najmanjšo možno mero in izboljšali kakovost dela v korist bolnikov in zaposlenih.

S spremembo organizacijske kulture so na Danskem dosegli bistvena skrajšanja čakalnih dob. V postopku pregleda s CT so uvedli nekaj organizacijskih sprememb, ki so bistveno skrajšale čakanje. Za pripravo bolnika na pregled so namenili posebno sobo, istočasno pripravljajo dva bolnika, medtem ko se v sobi s CT aparatom opravlja zgolj sam pregled.

Odense je ena od treh univerzitetnih bolnišnic na Danskem in je po številu obravnavanih bolnikov, zaposlenih in vsebini obravnave je precej primerljiva z UKC Ljubljana. Letno je pri njih hospitaliziranih 100.000 bolnikov, 800.000 pa jih obravnavajo ambulantno. Bolnišnica zaposluje 9500 ljudi in ima 76 kliničnih oddelkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.