Danes znano stanje evropskih bank

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Danes bodo objavili rezultate stresnih testov za evropske banke, ki lani niso prikazali realne slike. Kako gre našima NLB in NKBM?
Oglej si celoten članek

Danes bodo objavljeni rezultati letošnjih stresnih testov za evropske banke. Na seznamu sta tudi Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM).

Pahor: Rezultati so mi znani in nanje smo pripravljeni

Premier Borut Pahor je včeraj povedal, da je z obrisi rezultatov stresnih testov že "približno" seznanjen in je z njimi "v osnovi zadovoljen". EU trdi, da je zavezana pomoči ranljivim bankam, slovenska vlada pa zagotavlja, da je na izide pripravljena. Danes bo skupna novinarska konferenca Banke Slovenije in ministrstva za finance, na kateri bosta guverner Marko Kranjec in minister Franc Križanič podala izjavo v zvezi z rezultati obremenitvenega testa glede kapitalske ustreznosti NLB in NKBM.

Letos testi resneje zasnovani kot lani?

Testi Evropske bančne agencije (EBA) zajemajo 91 bank oziroma 65 odstotkov bančnega trga v Evropski uniji (EU). Banke morajo na testih razpolagati z vsaj petimi odstotki najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1), testi pa naj bi jasno razkrili tudi izpostavljenost državnim obveznicam in slabim posojilom. Core Tier 1 je bolj restriktiven od količnika temeljnega kapitala (Tier 1), ki so ga upoštevali pri lanskih testih. Te so mnogi označili za farso - meje so bile postavljene precej nizko, zato je teste opravilo več bank, ki so kasneje zašle v resne težave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.