Slovenija
5 ogledov

Danes znano stanje evropskih bank

NLB Boštjan Tacol
Danes bodo objavili rezultate stresnih testov za evropske banke, ki lani niso prikazali realne slike. Kako gre našima NLB in NKBM?

Danes bodo objavljeni rezultati letošnjih stresnih testov za evropske banke. Na seznamu sta tudi Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM).

Pahor: Rezultati so mi znani in nanje smo pripravljeni

Premier Borut Pahor je včeraj povedal, da je z obrisi rezultatov stresnih testov že "približno" seznanjen in je z njimi "v osnovi zadovoljen". EU trdi, da je zavezana pomoči ranljivim bankam, slovenska vlada pa zagotavlja, da je na izide pripravljena. Danes bo skupna novinarska konferenca Banke Slovenije in ministrstva za finance, na kateri bosta guverner Marko Kranjec in minister Franc Križanič podala izjavo v zvezi z rezultati obremenitvenega testa glede kapitalske ustreznosti NLB in NKBM.

Letos testi resneje zasnovani kot lani?

Testi Evropske bančne agencije (EBA) zajemajo 91 bank oziroma 65 odstotkov bančnega trga v Evropski uniji (EU). Banke morajo na testih razpolagati z vsaj petimi odstotki najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1), testi pa naj bi jasno razkrili tudi izpostavljenost državnim obveznicam in slabim posojilom. Core Tier 1 je bolj restriktiven od količnika temeljnega kapitala (Tier 1), ki so ga upoštevali pri lanskih testih. Te so mnogi označili za farso - meje so bile postavljene precej nizko, zato je teste opravilo več bank, ki so kasneje zašle v resne težave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.