Slovenija
26 ogledov

Do 15 bank stresnega testa ne bo opravilo

S kreativnim računovodstvom si je peterica zaslužila ovadbo. (Foto: Istock) Žurnal24 main
Več kot ena od šestih evropskih bank ne bo opravila stresnega testa, s katerim želi EU ugotoviti, kako "zdrave" so banke na stari celini v primeru nenadne krize. Kako sta se odrezali NLB in NKBM, še ni znano.

V Evropski centralni banki upajo, da bodo z rezultati testov pomirili vlagatelje in tako povrnili zaupanje v evropsko gospodarstvo, saj naj bi rezultati pokazali realnejšo podobo vzdržljivosti bank v primeru nenadne krize, kot so jo pokazali testi pred enim letom.

Vir blizu držav z območjem evra sicer pravi, da bo Evropska bančna agencija (EBA) v naslednjih tednih sporočila, da med 10 do 15 bank od 91 bank, ki so bile vključene v test, slednjega ne bodo opravile, poroča Reuters. Pričakovati je, da testa niso opravile nekatere grške, nemške, portugalske in španske banke.

Pregled bo tako omogočal prikaz prve slike o zdravju regionalnih bank od zadnjih stresnih testov bank pred enim letom, za katere so strokovnjaki menili, da so bili premalo strogi.

 

Irske banke so takrat vse teste opravile, a kot je znano, je čez nekaj mesecev Irska morala zaprositi za mednarodno pomoč prav zaradi dveh irskih bank, ki jih je morala država reševati z izdatnimi finančnimi injekcijami.

Tokratni testi tako preverjajo, kako odporen je najbolj kakovosten temeljni kapital bank (core tier 1) na finančne izgube, ki so nastale zaradi neplačevanja kreditov ob krizi nepremičninskega trga. Strokovnjaki preverjajo tudi, kako na poslovanje bank vpliva izguba zaradi obveznic, ki so jih izdale države, kot na primer Grčija.

Na poročanje se je že odzvala tiskovna predstavnica Ebe in dejala, da testi še vedno potekajo. Ni pa želela komentirati špekulacij o rezultatih omenjenih testov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.