Slovenija
31 ogledov

NKBM in Abanka prestali test

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Obe banki sta uspešno prestali stresni test kapitalske moči, ki ga je izvedla slovenska centralna banka.

Test naj bi pokazal, ali sta banki kapitalsko dovolj močni, da bi se lahko zoperstavili novim pretresom na finančnih trgih. Tako NKBM kot Abanka Vipa sta test uspešno prestali. Kazalnik temeljnega kapitala Tier 1 je za NKBM pokazal, da naj bi se letua 2011 gibal med 7,1 in 7,5 odstotka, za Abanko Vipa pa med 10 in 10,6 odstotka.

Slovenska centralna banka je izvedla simulacijo po osnovnem, črnem in razširjenem črnem scenariju. Ti zajemajo niz makroekonomskih spremenljivk, kot je gibanje bruto domačega proizvoda, brezposelnosti, inflacije, cen nepremičnin in gibanja obrestnih mer, razširjeni črni scenarij pa zajema dodatne odpise naložb v dolžniške vrednostne papirje posamičnih držav.

Spomnimo, NLB je sicer prestala vseevropski stresni test kapitalske moči, vendar pa vseeno potrebuje dokapitalizacijo. Kot so pokazali rezultati tega testa, naj bi se po najslabšem scenariju temeljni kapital NLB s 7,5 odstotka s konca 2009 do konca 2011 zmanjšal na 6,3 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke nad količnikom, predpisanim za NLB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.