Darilo osebni podatki

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Facebook. Ob dnevu varne rabe interneta smo naredili poskus, v katerem nam je 254 ljudi poklonilo svoje osebne podatke.
Oglej si celoten članek

Ob današnjem dnevu varne rabe interneta smo v uredništvu Žurnala24 naredili poskus, s katerim želimo opozoriti na zmeraj aktualno (ne)pazljivost pri objavi osebnih podatkov na spletu, zlasti družbenih omrežjih.

Še zmeraj nepazljivi

Na omrežju Facebook smo pred približno tremi meseci ustvarili tako imenovani lažni profil in začeli pridobivati prijatelje. Ko smo včeraj zvečer nazadnje preverili, je imel naš profil kar 254 prijateljev, ki so v prejšnjih mesecih delili svojo zasebnost z nekom, ki sploh ne obstaja.

Lažni profil prijavite

Na problematiko pojavljanja lažnih profilov opozarja tudi Matej Špehar, strokovnjak za družbena omrežja. “Face
book z 800 milijoni uporabnikov ne preverja posameznega profila, zanese se na prijave drugih uporabnikov,” razlaga in dodaja: “Ko se takšnih prijav nabere dovolj, od 20 do 30, Facebook sporni profil izbriše.” Kdor ima lažni profil, nato dobi elektronsko sporočilo, da mora, če želi profil obdržati, z osebnim dokumentom dokazati istovetnost. “Facebook navadno zahteva fotokopijo oziroma scan osebnega dokumenta s fotografijo uporabnika,” razlaga strokovnjak.

Zasebnost na ogled

Špehar opozarja, da mnogi prehitro navezujejo stike z neznanci. “Podobna lahkomiselnost se pojavi tudi, kadar delimo osebne podatke,” pojasnjuje Špehar in nadaljuje: “Preredko se poglobimo v nastavitve zasebnosti in tako ta ostane odprta za vsakogar, ki pride mimo.”

Dodajmo, da smo svoj lažni profil že izbrisali, vse podatke pa zavrgli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:30 7. Februar 2012.

    Špehar strokovnjak? Ma, dajte no. Čist navaden uporabnik, ki ure in ure previsi na FB. Malce premislite, predno napišete tako …

  • 11:00 7. Februar 2012.

    Strokovnjak za socialna omrežja je recimo Zuckerberg ali nekdo ki je ustanovil Twitter ipd. strani, ne pa nekdo ki zna …

  • 08:39 7. Februar 2012.

    Tale Špehar je en živčni paranoični model, ki ima preveč časa in se mu ne da it delat nekaj poštenega.<br …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.