Slovenija
22 ogledov

Darilo osebni podatki

lažni profil na FB Žurnal24 main
Facebook. Ob dnevu varne rabe interneta smo naredili poskus, v katerem nam je 254 ljudi poklonilo svoje osebne podatke.

Ob današnjem dnevu varne rabe interneta smo v uredništvu Žurnala24 naredili poskus, s katerim želimo opozoriti na zmeraj aktualno (ne)pazljivost pri objavi osebnih podatkov na spletu, zlasti družbenih omrežjih.

Še zmeraj nepazljivi

Na omrežju Facebook smo pred približno tremi meseci ustvarili tako imenovani lažni profil in začeli pridobivati prijatelje. Ko smo včeraj zvečer nazadnje preverili, je imel naš profil kar 254 prijateljev, ki so v prejšnjih mesecih delili svojo zasebnost z nekom, ki sploh ne obstaja.

Lažni profil prijavite

Na problematiko pojavljanja lažnih profilov opozarja tudi Matej Špehar, strokovnjak za družbena omrežja. “Face
book z 800 milijoni uporabnikov ne preverja posameznega profila, zanese se na prijave drugih uporabnikov,” razlaga in dodaja: “Ko se takšnih prijav nabere dovolj, od 20 do 30, Facebook sporni profil izbriše.” Kdor ima lažni profil, nato dobi elektronsko sporočilo, da mora, če želi profil obdržati, z osebnim dokumentom dokazati istovetnost. “Facebook navadno zahteva fotokopijo oziroma scan osebnega dokumenta s fotografijo uporabnika,” razlaga strokovnjak.

Zasebnost na ogled

Špehar opozarja, da mnogi prehitro navezujejo stike z neznanci. “Podobna lahkomiselnost se pojavi tudi, kadar delimo osebne podatke,” pojasnjuje Špehar in nadaljuje: “Preredko se poglobimo v nastavitve zasebnosti in tako ta ostane odprta za vsakogar, ki pride mimo.”

Dodajmo, da smo svoj lažni profil že izbrisali, vse podatke pa zavrgli.

Komentarjev 3
  • brlejc 14:30 07.februar 2012.

    Špehar strokovnjak? Ma, dajte no. Čist navaden uporabnik, ki ure in ure previsi na FB. Malce premislite, predno napišete tako kozlarijo ...

  • allstarr111 11:00 07.februar 2012.

    Strokovnjak za socialna omrežja je recimo Zuckerberg ali nekdo ki je ustanovil Twitter ipd. strani, ne pa nekdo ki zna uporabljat Facebook. Pol sem jest strokovnjak za motovilec, pač ga veliko pridelam in pojem.

  • smito23 08:39 07.februar 2012.

    Tale Špehar je en živčni paranoični model, ki ima preveč časa in se mu ne da it delat nekaj poštenega.Ne vidim nobenega pametnega razloga, zakaj bi skrival svoje podatke na FB: kaj imam od tega? Če nočem biti na ...prikaži več FB potem na FB pač ne bom imel svojega profila. Problem teh paranoikov je njihov duševni voyaerizem: gledali bi, ne bi pa sodelovali. Pravi slovenceljni...NE janšizmu!