Simič predlaga veliko davčno amnestijo

Foto: Žurnal24 main Ivan Simič
Z davčno amnestijo bi država lahko zbrala milijardo evrov za financiranje infrastrukturnih projektov, meni davčni svetovalec Ivan Simič.
Oglej si celoten članek

Tudi številni Slovenci imajo doma in v tujini tudi velike količine gotovine, ki jih skrivajo pred državo, saj ne morejo dokazati izvora denarja. Nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič pravi, da je večkrat razmišljal, kako bi tiste, ki imajo denar v tujini, na nek način pritegnili, da ta denar prinesejo v Slovenijo. Njegova ideja, ki jo je objavil že lani v reviji Denar, je, da bi omogočili polog gotovine na banki, lastnik denarja bi plačal 15-odstotni davek, pol denarja pa bi moral za pet let vezati v nek državni holding, je razložil v oddaji 24ur zvečer.

Ob tem velja omeniti, da je davčna stopnja za legalno zasluženi dobiček skoraj dvakrat višja, 27,5 odstotna.

Simič ocenjuje, da imajo Slovenci do 20 milijard evrov gotovine sumljivega izvora. Če bi prijavili desetino tega zneska, bi proračun dobil 300 milijonov evrov, država pa bi dobila še milijardo evrov za let let, s katero bi lahko izvedla določene investicije.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 11:59 14. Maj 2020.

    Odličen predlog.

  • 11:14 14. Maj 2020.

    Večino tega denarja je globoka država in z njo povezani posamezniki odpeljala ven ob privatizaciji gospodarstva po osamosvojitvi. Ta kapital …

  • 10:50 14. Maj 2020.

    Simič ocenjuje, da imajo Slovenci do 20 milijard evrov gotovine sumljivega izvora. Če bi prijavili desetino tega zneska, bi proračun …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.