Slovenija
1210 ogledov

Simič predlaga veliko davčno amnestijo

Ivan Simič Žurnal24 main
Z davčno amnestijo bi država lahko zbrala milijardo evrov za financiranje infrastrukturnih projektov, meni davčni svetovalec Ivan Simič.

Tudi številni Slovenci imajo doma in v tujini tudi velike količine gotovine, ki jih skrivajo pred državo, saj ne morejo dokazati izvora denarja. Nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič pravi, da je večkrat razmišljal, kako bi tiste, ki imajo denar v tujini, na nek način pritegnili, da ta denar prinesejo v Slovenijo. Njegova ideja, ki jo je objavil že lani v reviji Denar, je, da bi omogočili polog gotovine na banki, lastnik denarja bi plačal 15-odstotni davek, pol denarja pa bi moral za pet let vezati v nek državni holding, je razložil v oddaji 24ur zvečer.

Ob tem velja omeniti, da je davčna stopnja za legalno zasluženi dobiček skoraj dvakrat višja, 27,5 odstotna.

Simič ocenjuje, da imajo Slovenci do 20 milijard evrov gotovine sumljivega izvora. Če bi prijavili desetino tega zneska, bi proračun dobil 300 milijonov evrov, država pa bi dobila še milijardo evrov za let let, s katero bi lahko izvedla določene investicije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
 • Marcelko 11:59 14.maj 2020.

  Odličen predlog.

 • Frice 11:14 14.maj 2020.

  Večino tega denarja je globoka država in z njo povezani posamezniki odpeljala ven ob privatizaciji gospodarstva po osamosvojitvi. Ta kapital se bo vračal samo kot lastniški kapital za nakupe Mladine, medijev ter bank in podobno ,kjer bodo še naprej uveljavljali ...prikaži veči svoje interese in vodilno vlogo. Proračun bo ta denar videl šele takrat, prej ne.

 • Avatar Leon
  Leon 10:50 14.maj 2020.

  Simič ocenjuje, da imajo Slovenci do 20 milijard evrov gotovine sumljivega izvora. Če bi prijavili desetino tega zneska, bi proračun dobil 300 milijonov evrov, Eh Simič,Simič....kje ti živiš ! Pri nas Počivalšek vrže skozi okno 800.000€ za toalet papir z ...prikaži več gumicami ,ki ne služijo ničemur in nikomur ne odgovarja razen Eriki Žnidarič na RTVS ! Še več premier in vlada ga podpirata ! hahahahaha