Davčni sramotilni steber objavljen

Foto: Nik Rovan slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova
Največji davčni dolžnik podjetje Maxicom. Sledita HTC Dva in Vegrad. Med fizičnimi imeni Igor Bavčar, Matej Raščan, Mihael Karner, Kristjan Sušinski in Rok Snežič.
Oglej si celoten članek

Davčna in carinska uprava sta na svojih spletnih straneh prvič objavili seznam vseh, ki dolgujejo več kot pet tisoč evrov in dolga niso plačali 90 dni. Največ, več kot 20 tisoč evrov, državi dolguje podjetje Maxicom. Nekdanji lastnik podjetja v stečaju Zlatan Kudić je bil jeseni lani ovaden zaradi 52 kaznivih dejanj, podjetje pa naj bi po pisanju medijev državi dolgovalo za 24 milijonov evrov neplačanega DDV.

Od deset do 20 milijonov evrov državi dolgujeta HTC Dva, prek katerega so menedžerji Merkurja z Binetom Kordežem na čelu neuspešno lastninili družbo, in propadli gradbinec Vegrad, čigar nekdanja direktorica je v več sodnih postopkih.

V tretji kategoriji, ki državi dolguje od enega in deset milijonov evrov, je uvrščenih več deset davčnih dolžnikov. Med njimi so AHA Secaplast, v lasti skupine, ki je kupila propadlo Muro, Casino Portorož v prisilni poravnavi ter več propadlih gradbincev (CPM Investicije Maribor, Gradis Celje). Do deset milijonov dolgujeta tudi Delo Revije Mateja Raščana in Kordežev Merfin, obe družbi v stečaju.

Pri fizičnih osebah na vrhu Trifunović

Največji dolžnik med fizičnimi osebami je Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom, ki je davčni upravi dolžan med 10 do 20 milijoni evrov.

Med fizičnimi osebami sta med znanimi imeni na seznamu tudi Igor Bavčar in Matej Raščan, ki državi dolgujeta od enega do desetih milijonov evrov.

Bavčar: Imam blokirane račune

"V isti zadevi poteka glavna obravnava pred sodiščem, kjer branim svojo nedolžnost," v odzivu pravi Bavčar. "Obenem sem v zvezi z mojim domnevnim dolgom in že plačanimi davčnimi obveznostmi vložil tožbo zoper Durs pred upravnim sodiščem, kjer dokazujem, da je bil posel z izvedenimi finančnimi instrumenti davkov prost." V svojo obrambo Bavčar tudi poudarja, da je že tretje leto finančno in premoženjsko blokiran.

Med 500 tisoč in enim milijonom državi dolgujejta Mihael Karner, v medijih poznan zaradi tuje preiskave poslov s steroidi (pri nas so ga preiskovali zaradi davčne utaje) in sorodstvenih povezav z Danilom Slivnikom, in Kristjan Sušinski, nekdaj tesni sodelavec šefa Istrabenza. Med 300 in 500 tisoč evri pa dolguje mariborski podjetnik Rok Snežič, ki mu je država enkrat že zarubila, nato pa vrnila tri avtomobile.

Skupaj dolgujejo milijardo

Samo pri Dursu je na seznamu skoraj 16 tisoč podjetij in posameznikov, ki skupaj dolgujejo skoraj milijardo evrov. Še lani ob polletju je bilo takih dolžnikov dobrih tri tisoč manj, dolgovali pa so 200 milijonov evrov manj. Pri dolžnikih ni objavljen točen znesek davčnega dolga, ampak so razvrščeni v razrede.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 21:54 15. April 2013.

    Bog mu daj dobro glede na nas smrtnike ki so nas že popolnoma okradli.

  • 19:58 15. April 2013.

    Ma vsi ti na seznamu se v glavnem imajo dosti bolje kot povprečni državljan, ki s poštenim delom služi vsakdanji …

  • zic
    17:49 15. April 2013.

    pa to ne moreš verjet, kaj se dogaja z našo državo...nižajo plače kuharicam, snežilkam, šoferjem, administratorjem, tajnicam, med.sestram namesto, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.