Davkariji gresta dve najemnini

Foto: Žurnal24 BURI%C4%86, STANOVANJE, %C5%BDENSKA
Obremenitev. Koliko dohodnine plača najemodajalec, je odvisno tudi od plače in drugih prihodkov.
Oglej si celoten članek

Izračun. Nekdo, ki celo leto oddaja stanovanje za 500 evrov na mesec, plača 75 evrov davka na mesec ali 900 evrov na leto. Izračun je pripravljen ob predpostavki, da uveljavlja 40-odstotne normirane stroške, ki zmanjšajo davčno osnovo, od katere se obračuna 25-odstotna akontacija dohodnine. Koliko davka bo najemodajalec dejansko plačal, pa je odvisno od tega, koliko drugih dohodkov in davčnih olajšav ima.

Če spada v najnižji dohodninski razred, bi del akontcije dobil celo vrnjen, če v najvišjega, pa bi dohodnino moral doplačati. Z računi pa je mogoče uveljavljati tudi dejanske stroške vzdrževanja premoženja (namesto normiranih), denimo za beljenje prostorov, zamenjavo dotrajanega parketa ali ploščic, popravilo odtokov in zamenjavo žlebov ali razbitih oken.

V tem primeru se ti stroški odštejejo od prejete najemnine in se dohodnina obračuna od tako dobljene osnove. Kdor daje v najem kmetijsko in gozdno zemljišče, se mu normirani stroški ne priznajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.