Davkariji smo večino dali prostovoljno

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Finančna uprava je pobrala skoraj milijardo več
Oglej si celoten članek

Davkoplačevalci so leta 2017 Finančni upravi RS plačali 920 milijonov evrov dajatev več kot v letu 2016. Po prvih znanih podatkih je Finančna uprava RS v letu 2017 pobrala 15.350 milijonov evrov prihodkov za vse blagajne javnega financiranja, kar je za približno 920 milijonov evrov oziroma za 6,3 odstotka več kot v letu 2016. Dokončni podatki bodo sicer znani po zaključnem računu na začetku februarja 2018. 

Primerjalno gledano so v letu 2017 pri vseh vrednostno pomembnejših vrstah dajatev prihodki višji, davčni prihodki so porasli celo za 950 mio evrov oziroma 6,8 odstotka. Prispevki za socialno varnost za zagotavljanje pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja, ki se pretežno vplačujejo v blagajno ZPIZ in ZZZS, v manjšem obsegu pa tudi v proračun države, so porasli za 300 milijonov evrov oziroma 6,5 odstotka in v skupnem znesku presegli 6 milijard evrov vplačil.

Slovenija Vstop v eDavke po novem možen brez certifikata

Zaradi obsega in rasti posebej izstopata davek na dohodek od pravnih oseb s 167 milijonov evrov več vplačanimi prihodki oziroma 27,8-odstotno rastjo in dohodnina s 118 milijonov evrov več vplačanimi prihodki oziroma 5,7-odstotno rastjo v letu 2017. Zvišali so se tudi prihodki na račun davka na dodano vrednost, ki je glede na predhodno leto višji za 6,8 odstotka oziroma 221 milijonov evrov, porast trošarin pa znaša 2,2 odstotka oziroma 34 milijonov evrov. 

Foto: Žurnal24 Napoved se mora vložiti prek sistema eDavki, če je zavezanec prejšnje leto oprav 95 odstotkov plačanih prostovoljno

FURS poudarja, da zadnja leta ugotavljajo velik porast deleža prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti tako pri predlaganju obračunov in prijavljanju obdavčljivih prihodkov kot pri plačevanju. Delež prostovoljno plačanih dajatev, pri čemer se za prostovoljna šteje vse poravnave obveznosti do začetka izvršbe, se namreč povečuje bolj, kot je letni prirast plačanih prihodkov. Ob upoštevanju neplačanega aktivnega davčnega dolga za zadnjih 10 let in dolga, ki ga je izterjala v izvršbi, je bilo v letu 2017 prostovoljno plačanih obveznosti kar 95 odstotkov. 

Davčni dolg se je v letu 2017 znižal za 4,1 odstotka in znaša 1.267 milijonov evrov za vse blagajne javnega financiranja. Davčni dolg se sicer absolutno znižuje od leta 2013.    

Delež dolga v pobranih javnofinančnih prihodkih je v zadnjih 4 letih padel za 3,3 odstotne točke in za 2017 znaša 8,2 odstotka, kar izkazuje večjo učinkovitost pobiranja dajatev, saj bi ob enaki učinkovitosti razmerje med obema kategorijama ostalo enako oziroma bi davčni dolg sledil rasti javnofinančnih prihodkov.

pozor, samo še danes Če se ne prijavi napaka, globa do 400 evrov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:47 15. Januar 2018.

    HUJŠI SO OD MAFIJE, KI BAJE NE OBSTAJA. TO JE ENA SAMA BANDA...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.