Slovenija
10131 ogledov

Vstop v eDavke po novem možen brez certifikata

Napoved se mora vložiti prek sistema eDavki, če je zavezanec prejšnje leto oprav
1/2
Žurnal24 main
Prijava za fizične osebe bo po novem mogoče zgolj z uporabniškim imenom in geslom.

"Fizične osebe bodo lahko odslej preko sistema eDavki uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del dohodnine za donacije, imele vpogled v svojo eKartico ter informativni izračun dohodnine zgolj z uporabniškim imenom in geslom," so sporočili s finančne uprave.

Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo (samostojni podjetniki) bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo oziroma certifikat.

Nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati zgolj z uporabniškim imenom in geslom, bodo v kratkem še povečali.

Ker je bil doslej za vstop v eDavke potrebno spletno potrdilo, ga je uporabljalo manj kot štiri odstotke fizičnih oseb, ki so zavezanci za dohodnino, vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pa je prek eDavkov poslalo dobrih devet odstotkov zavezancev.

Brez informativnega izračuna dohodnine ne bo šlo ...

Ob registraciji bo potrebno vnesti ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto.

Kako se registrirati, si lahko ogledate na posnetku: 

Med prednostmi uporabe eDavkov finančna uprava navaja:

  • hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazca (obrazec je že v veliki meri predizpolnjen z vgrajeno pomočjo in orodji za sprotno preverjanje),
  • možnost oddaje dokumenta 24 ur na dan, 7 dni v tednu, brez stroškov za poštnino,
  • ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v informacijski sistem FURS,
  • prihranek pri papirju kot so obrazci, fotokopije, kuverte, potrdila itd. (Primer: zavezanci vsako leto natisnejo kar milijon strani obrazcev zgolj za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • djdj 19:48 18.december 2017.

    Saj je kul, da se bo stvari lahko videlo/rešilo od doma. Ampak potem ne potrebujemo več 3 "fikusov" za okencem(že sedaj le izločajo co2 in grejeta stole, predvsem pa kasirata davkoplačevalski denar za arogantnost).

  • evelux 17:48 18.december 2017.

    (ni možnosti tipkarskih napak) in tako ne bo težav iz nijihove strani saj se oni po tem takem ne bodo več nič zmotili in vse tipkarske napake prisodili zgolj uporabniku in vsak si bo sam lahko sam urejal stvari ..... ...prikaži več mater jim vidim te lene riti tiščijo na stole pa še delali nebi radi več nič.....marš